- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie
- Możliwość dodawanie, firm jako klientów
- Wystawianie faktur, na podstawie zamówień
- Dodawanie produktów do zamówienia
- Kompletowanie zamówień na podstawie bazy produktów
- Definiowanie produktów, na podstawie składników np. Składu Pizzy
- Wycena kosztu pizzy w czasie rzeczywistym, na podstawie cen zakupu składników
- Dodaniewanie składników, do kartoteki składników
- Wprowadzenie faktur zakupowych, oraz ilości zakupionych składników
- Wprowadzenie dostawców składników
- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach
### Opis logiki bazy danych
#### Zakup
- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość.
- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać.
- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy].
- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim.
#### Sprzedaż
- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym.
- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu.
- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia.
- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów.
- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy]
#### Stan Magazynowy
- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku.
#### Produkty a składniki
- Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat".
- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami)
- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu.