Zaktualizuj 'README.md'
This commit is contained in:
parent
a8a8063f98
commit
54be5858af
39
README.md
39
README.md
@ -1,11 +1,11 @@
|
||||
# Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat
|
||||
|
||||
Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat
|
||||
Autor: Cezary Pukownik
|
||||
Indeks: s444337
|
||||
**Tutuł projektu:** Pizzeria - PizzaFat
|
||||
**Autor:** Cezary Pukownik
|
||||
**Indeks:** s444337
|
||||
|
||||
Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii.
|
||||
Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów.
|
||||
Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługę zakupów.
|
||||
|
||||
### Diagram związków encji
|
||||
|
||||
@ -109,31 +109,32 @@ zakupy_wiersze {
|
||||
|
||||
- Dodawanie zamówień od klientów
|
||||
- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie
|
||||
- Możliwość dodawanie, firm jako klientów
|
||||
- Możliwość dodawania, firm jako klientów
|
||||
- Wystawianie faktur, na podstawie zamówień
|
||||
- Dodawanie produktów do zamówienia
|
||||
- Kompletowanie zamówień na podstawie bazy produktów
|
||||
- Definiowanie produktów, na podstawie składników np. Składu Pizzy
|
||||
- Wycena kosztu pizzy w czasie rzeczywistym, na podstawie cen zakupu składników
|
||||
- Dodaniewanie składników, do kartoteki składników
|
||||
- Wprowadzenie faktur zakupowych, oraz ilości zakupionych składników
|
||||
- Wprowadzenie dostawców składników
|
||||
- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach
|
||||
- Definiowanie produktów na podstawie składników np. Pizzy
|
||||
- Wycena kosztu pizzy w czasie rzeczywistym na podstawie cen zakupu składników
|
||||
- Dodawanie składników, do kartoteki składników
|
||||
- Wprowadzanie faktur zakupowych oraz ilości zakupionych składników
|
||||
- Wprowadzanie dostawców składników
|
||||
- Śledzenie transakcji sprzedażowych oraz zakupowch na składnikach
|
||||
|
||||
### Opis logiki bazy danych
|
||||
|
||||
#### Zakup
|
||||
- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość.
|
||||
- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać.
|
||||
- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupy] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje składników oraz ich ilość.
|
||||
- Dostępne składniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne składniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać.
|
||||
- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy].
|
||||
- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim.
|
||||
|
||||
#### Sprzedaż
|
||||
- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym.
|
||||
- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu.
|
||||
- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia.
|
||||
- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów.
|
||||
- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy]
|
||||
- Klienci mogą sie rejestrować internetowo na portalu, a informacje o nich zasilą tabelę [klienci].
|
||||
- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym lub osobistym.
|
||||
- Jeśli klient zamawia na dowóz telefonicznie lub osobiście, dodaje się klienta do kartoteki klientów i uzupełnia się dane dostawy w tabeli [klienci], lub wybiera się klienta detalicznego w przypadku zamówienia na miejscu.
|
||||
- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przepisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego składników z ostatnich zakupów.
|
||||
- Na podstawie zamówienia, system od razu sprawdzi czy ilość składników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia.
|
||||
- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] dopisuje się odpowiednie rekordy składników z ilością ze stakiem ujemnym, w ilości poprzez ich definicję z tabeli [produkty_przepisy]
|
||||
|
||||
#### Stan Magazynowy
|
||||
- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku.
|
||||
@ -143,3 +144,5 @@ zakupy_wiersze {
|
||||
- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami)
|
||||
- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu.
|
||||
- Dopuszcza się produkty skłądające się z jednego składnika np. Butelka Coli składa sie z Butelki Coli.
|
||||
- Kliencie widzą skład produktu na podstawie jego składników na portalu.
|
||||
- Klienci nie mogą kupić składników, tylko produkty.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user