From c133583300cc15e172eb19d8076d0ac0fda74c74 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Cezary Pukownik Date: Mon, 10 Jun 2019 11:09:07 +0000 Subject: [PATCH] Update 'README.md' --- README.md | 288 +++++++++++++++++++++++++++--------------------------- 1 file changed, 144 insertions(+), 144 deletions(-) diff --git a/README.md b/README.md index c4bef1c..7fb6d42 100644 --- a/README.md +++ b/README.md @@ -1,145 +1,145 @@ -### Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat - -Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat -Autor: Cezary Pukownik -Indeks: s444337 - -Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii. -Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów. - -## Diagram związków encji - -![](https://git.wmi.amu.edu.pl/s444337/projekt-bazy-danych-pizza-fat/raw/master/schemat_bazy.png) - -## Model relacyjny (RM) - -**klucz własny** -*klucz obcy* - -zamowienia { - **id** - data_zamowienia - id_faktury - *id_klienta* [klienci.id] -} - -klienci { - **id** - imie - nazwisko - miasto - ulica - nr_domu - nr_mieszkania - nazwa_firmy - nip -} - -dostawcy { - **id** - nazwa_firmy - nip - miasto - ulica - nr_domu - nr_mieszkania -} - -zamowienia_wiersze { - **id** - *zamowienie_id* [zamowienia.id] - *produkt_id* [produkty.id] - ilosc - cena - kwota_sprzedazy - koszt - kwota_kosztu - zysk -} - -produkty { - **id** - nazwa_produktu - cena -} - -**produkty_przepisy** { - *produkt_id* [produkty.id] - *skladnik_id* [skladniki.id] - ilosc -} - -skladniki { - **id** - nazwa_skladnika - koszt -} - -sladniki_transakcje { - **id** - data_transakcji - *skladnik_id* [skladniki.id] - *zamowienia_wiersze_id* [zamowienia_wiersze.id] - *zakupy_wiersze_id* [zakupy_wiersze.id] - typ_transakcji - ilosc - koszt - cena - kwota_kosztu - kwota_sprzedazy - zysk -} - -zakupy { - **id** - id_faktury - *id_dostawcy* [dostawcy.id] - data - } - -zakupy_wiersze { - **id** - *id_zakupu* [zakupy.id] - *skladnik_id* [skladniki.id] - ilosc - koszt - } - -## Opis funkcjonalności - -- Dodawanie zamówień od klientów -- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie -- Możliwość dodawanie, firm jako klientów -- Wystawianie faktur, na podstawie zamówień -- Dodawanie produktów do zamówienia -- Kompletowanie zamówień na podstawie bazy produktów -- Definiowanie produktów, na podstawie składników np. Składu Pizzy -- Wycena kosztu pizzy w czasie rzeczywistym, na podstawie cen zakupu składników -- Dodaniewanie składników, do kartoteki składników -- Wprowadzenie faktur zakupowych, oraz ilości zakupionych składników -- Wprowadzenie dostawców składników -- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach - -## Opis logiki bazy danych - -# Zakup -- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość. -- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać. -- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy]. -- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim. - -# Sprzedaż -- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym. -- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu. -- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia. -- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów. -- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy] - -# Stan Magazynowy -- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku. - -# Produkty a składniki -- Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat". -- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami) -- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu. +# Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat + +Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat +Autor: Cezary Pukownik +Indeks: s444337 + +Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii. +Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów. + +### Diagram związków encji + +![](https://git.wmi.amu.edu.pl/s444337/projekt-bazy-danych-pizza-fat/raw/master/schemat_bazy.png) + +### Model relacyjny (RM) + +**klucz własny** +*klucz obcy* + +zamowienia { + **id**, + data_zamowienia, + id_faktury , + *id_klienta* +} + +klienci { + **id**, + imie, + nazwisko, + miasto, + ulica, + nr_domu, + nr_mieszkania, + nazwa_firmy, + nip, +} + +dostawcy { + **id**, + nazwa_firmy, + nip, + miasto, + ulica, + nr_domu, + nr_mieszkania, +} + +zamowienia_wiersze { + **id**, + *zamowienie_id*, + *produkt_id*, + ilosc, + cena, + kwota_sprzedazy, + koszt, + kwota_kosztu, + zysk, +} + +produkty { + **id**, + nazwa_produktu, + cena, +} + +**produkty_przepisy** { + *produkt_id*, + *skladnik_id*, + ilosc, +} + +skladniki { + **id**, + nazwa_skladnika, + koszt, +} + +sladniki_transakcje { + **id**, + data_transakcji, + *skladnik_id*, + *zamowienia_wiersze_id*, + *zakupy_wiersze_id*, + typ_transakcji, + ilosc, + koszt, + cena, + kwota_kosztu, + kwota_sprzedazy, + zysk +} + +zakupy { + **id**, + id_faktury, + *id_dostawcy*, + data + } + +zakupy_wiersze { + **id**, + *id_zakupu*, + *skladnik_id*, + ilosc, + koszt + } + +### Opis funkcjonalności + +- Dodawanie zamówień od klientów +- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie +- Możliwość dodawanie, firm jako klientów +- Wystawianie faktur, na podstawie zamówień +- Dodawanie produktów do zamówienia +- Kompletowanie zamówień na podstawie bazy produktów +- Definiowanie produktów, na podstawie składników np. Składu Pizzy +- Wycena kosztu pizzy w czasie rzeczywistym, na podstawie cen zakupu składników +- Dodaniewanie składników, do kartoteki składników +- Wprowadzenie faktur zakupowych, oraz ilości zakupionych składników +- Wprowadzenie dostawców składników +- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach + +### Opis logiki bazy danych + +#### Zakup +- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość. +- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać. +- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy]. +- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim. + +#### Sprzedaż +- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym. +- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu. +- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia. +- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów. +- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy] + +#### Stan Magazynowy +- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku. + +#### Produkty a składniki +- Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat". +- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami) +- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu. - Dopuszcza się produkty skłądające się z jednego składnika np. Butelka Coli składa sie z Butelki Coli. \ No newline at end of file