diff --git a/README.nd b/README.nd index e69de29..c4bef1c 100644 --- a/README.nd +++ b/README.nd @@ -0,0 +1,145 @@ +### Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat + +Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat +Autor: Cezary Pukownik +Indeks: s444337 + +Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii. +Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów. + +## Diagram związków encji + +![](https://git.wmi.amu.edu.pl/s444337/projekt-bazy-danych-pizza-fat/raw/master/schemat_bazy.png) + +## Model relacyjny (RM) + +**klucz własny** +*klucz obcy* + +zamowienia { + **id** + data_zamowienia + id_faktury + *id_klienta* [klienci.id] +} + +klienci { + **id** + imie + nazwisko + miasto + ulica + nr_domu + nr_mieszkania + nazwa_firmy + nip +} + +dostawcy { + **id** + nazwa_firmy + nip + miasto + ulica + nr_domu + nr_mieszkania +} + +zamowienia_wiersze { + **id** + *zamowienie_id* [zamowienia.id] + *produkt_id* [produkty.id] + ilosc + cena + kwota_sprzedazy + koszt + kwota_kosztu + zysk +} + +produkty { + **id** + nazwa_produktu + cena +} + +**produkty_przepisy** { + *produkt_id* [produkty.id] + *skladnik_id* [skladniki.id] + ilosc +} + +skladniki { + **id** + nazwa_skladnika + koszt +} + +sladniki_transakcje { + **id** + data_transakcji + *skladnik_id* [skladniki.id] + *zamowienia_wiersze_id* [zamowienia_wiersze.id] + *zakupy_wiersze_id* [zakupy_wiersze.id] + typ_transakcji + ilosc + koszt + cena + kwota_kosztu + kwota_sprzedazy + zysk +} + +zakupy { + **id** + id_faktury + *id_dostawcy* [dostawcy.id] + data + } + +zakupy_wiersze { + **id** + *id_zakupu* [zakupy.id] + *skladnik_id* [skladniki.id] + ilosc + koszt + } + +## Opis funkcjonalności + +- Dodawanie zamówień od klientów +- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie +- Możliwość dodawanie, firm jako klientów +- Wystawianie faktur, na podstawie zamówień +- Dodawanie produktów do zamówienia +- Kompletowanie zamówień na podstawie bazy produktów +- Definiowanie produktów, na podstawie składników np. Składu Pizzy +- Wycena kosztu pizzy w czasie rzeczywistym, na podstawie cen zakupu składników +- Dodaniewanie składników, do kartoteki składników +- Wprowadzenie faktur zakupowych, oraz ilości zakupionych składników +- Wprowadzenie dostawców składników +- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach + +## Opis logiki bazy danych + +# Zakup +- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość. +- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać. +- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy]. +- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim. + +# Sprzedaż +- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym. +- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu. +- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia. +- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów. +- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy] + +# Stan Magazynowy +- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku. + +# Produkty a składniki +- Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat". +- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami) +- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu. +- Dopuszcza się produkty skłądające się z jednego składnika np. Butelka Coli składa sie z Butelki Coli. \ No newline at end of file diff --git a/schemat_bazy.png b/schemat_bazy.png index a44bb8b..d54aca7 100644 Binary files a/schemat_bazy.png and b/schemat_bazy.png differ