APO_Restaurant/use-case-3.md

93 lines
2.9 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2020-11-18 10:49:06 +01:00
Use Case 3: Kelner przyjmuje zamówienie
=====================
**Aktor podstawowy: Kelner**
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
-----------------------------------------------
2020-11-18 10:57:42 +01:00
- Kelner: Łatwy i szybki sposób wprowadzania danych o zamówieniu.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-18 10:57:42 +01:00
- Kucharz: Dostaje informacje o nowym zamówieniu do realizacji.
2020-12-02 09:58:09 +01:00
2020-11-18 10:49:06 +01:00
Warunki wstępne:
----------------
2020-11-18 10:57:42 +01:00
Kelner jest zalogowany do systemu.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
Warunki końcowe:
----------------
2020-11-18 10:57:42 +01:00
Zamówienie znajduje się w systemie.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-25 08:45:24 +01:00
2020-11-18 10:49:06 +01:00
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
---------------------------------------
2020-11-18 10:57:42 +01:00
1. Kelner tworzy nowe zamówienie na numer stolika, który obsługuje.
2. Kelner wprowadza do systemu kolejne produkty, które zamawia klient.
2020-11-25 08:45:24 +01:00
3. System wyświetla animacje sugerującą dodanie produktu do zamówienia.
4. Po wprowadzeniu wszystkich posiłków, system wyświetla Kelnerowi podsumowanie zamówienia.
5. Kelner zatwierdza zamówienie.
6. System wyświetla komunikat o poprawnym dodaniu zamówienia do bazy.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
------------------------------------
2020-11-25 08:45:24 +01:00
*a. System zamówieniowy ulega awarii.
1. System zapisuje bazy w bezpiecznej pamięci.
2. Na urządzeniach (tabletach) kelnerów oraz ekranach dla kucharzy .wyświetlany jest widoczny błąd.
3. System uruchamiany jest ponownie i odtworzony jest stan sprzed awarii.
1a. Kelner omyłkowo wpisuje numer stolika, który jest zajęty.
1. System wyświetla na tablecie kelnera błąd o istniejącym już zamówieniu dla danego stolika.
2. Stan systemu powraca do kroku 1.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-25 08:45:24 +01:00
2a. Kelner wpisuje zły numer stolika i chce go zmienić.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-25 08:45:24 +01:00
1. Kelner klika na pole edycji numeru stolika.
2. Po wpisaniu nowego numeru stolika system sprawdza poprawność numeru
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-25 08:45:24 +01:00
2a. Numer stolika jest już zajęty
1. System zaznacza numer na czerwono i nie pozwala go zaktualizować.
3. System aktualizuje numer stolika.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-25 08:45:24 +01:00
2b. Kelner wybiera niedostępny produkt.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-12-02 09:58:09 +01:00
1. System wyświetla powiadomienie o niedostępności produktu i nie dodaje go do zamówienia.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-12-02 09:58:09 +01:00
4a. Kelner chce zmodyfikować zamówienie po podsumowaniu.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-12-02 09:58:09 +01:00
1. Kelner wybiera opcję modyfikacji zamówienia.
2020-11-25 08:45:24 +01:00
2. Stan systemu powraca do roku 2.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-12-02 09:58:09 +01:00
5a. Podczas potwierdzania zamówienia, jeden z produktów przestaje być dostępny
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-25 08:45:24 +01:00
1. System wyświetla komunikat o braku danego zamówienia.
2. Kelner wybiera, czy chcę zmienić ten produkt na inny.
a. Kelner chce powrócić do edycji zamówienia
1. System usuwa nieaktualny produkt z zamówienia.
2. Stan systemu powraca do 2.
b. Kelner nie chce zamieniać produktu.
1. System usuwa nieaktualny produkt z zamówienia.
2. Stan systemu powraca do 4.
2020-11-18 10:49:06 +01:00
2020-11-25 08:45:24 +01:00
2020-11-18 10:49:06 +01:00
Wymagania specjalne:
--------------------
2020-11-25 08:45:24 +01:00
- Nazwy produktów w języku polskim i angielskim
2020-11-18 10:49:06 +01:00
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
---------------------------------------------------------------
- Tablet dotykowy