diff --git a/use-case-4.md b/use-case-4.md index c4f0414..de11de9 100644 --- a/use-case-4.md +++ b/use-case-4.md @@ -1,84 +1,70 @@ Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza ===================== -**Aktor podstawowy:** +**Aktor podstawowy:** Kelner Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu: ----------------------------------------------- - Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach - - Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu Warunki wstępne: ---------------- + Kelner jest zalogowany w systemie -Kelner korzysta z systemu w celu realizowania zamówień +Kelner korzysta z systemu w celu realizacji zamówień +Kucharz korzysta z systemu w celu realizacji zamówień Warunki końcowe: ---------------- + Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie Scenariusz główny (ścieżka podstawowa): --------------------------------------- - 1. Kucharz powiadamia, że potrawa jest zrobiona i czeka na odbiór - 2. Kelner odbiera zamówienie i zaznacza jako zrobione - 3. Klient otrzymuje posiłek od kelnera + 1. Kucharz zmienia status zamówienia, które jest w stanie "W trakcie realizacji" na status "Ukończone" + 2. System odpowiednio zmieni status zamówienia, z “W trakcie realizacji” na “Ukończone” Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): ------------------------------------ - *a. System się zawiesza + *a. Błąd Systemu - 1. Restart systemu *a - 2. Czekanie aż system się włączy (max 30 s.) - 2.1 System się włączył, kontynuacja zamówienia - 2.2 System dalej nie działą. Przechodzimy na komunikacje werbalną i prosimy kucharza o zawołanie nas kiedy potrawa jest gotowa. Zapisujemy wszystko w notesie. - - 1. Błąd wezwania - 1. Kucharz zaznacza, że potrawa jest zrobiona mimoo faktu, że nie jest - 1.a Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z gotowe na w_toku - - 1.b Kelner podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie - 1.b.1 Kelner zaznacza, że był to błąd + 1. Kucharz/Kelner restartuje system + 2. System wyświetla informacje o postępach restaru (ok. 30 sekund) + 2.1 Restart systemu dobiegł końca. + 2.2 Wyświetliła się informacja o błędzie restartu. Przechodzimy na komunikacje werbalną. - 3. Kelner przynosi złą potrawę - 3.1 Klient powiadamia Kelnera, że to nie jest jego potrawa - 3.2 Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę - 3.3 Kelner sprawdza czy ktoś inny zamówił taką potrawę - 3.2.a Ktoś zamawiał taką potrawę - - kelner zanosi potrawę - 3.2.b Nikt nie zamawiał takiej potrawy - - obsługa dostaje darmową potrawę - 3.4 Po zrobieniu nowej, poprawnej potrawy klient otrzymuje posiłek + *1a. Błąd wezwania + 1. Kucharz błędnie zaznacza, że potrawa jest zrobiona + 1.1. Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z "gotowe" na "w_toku" + 1.2. Kelner wyświetla status potrawy jako "gotowe", podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie + 1.2.1. Kelner zaznacza w systemie błąd i zmienia status potrawy na "w_toku" + + *2a. Kelner przynosi złą potrawę. (Inna niż w systemie / błędnie wprowadzona do systemu) + + 1. Klient powiadamia Kelnera, że potrawa, którą otrzymał (widniejąca w systemie) nie była tą, którą zamawiał + 2. Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę wpisując ją w systemie + 3. Kelner sprawdza w systemie czy jakiś inny klient zamawiał taką samą potrawę + 3.1 Istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą + 3.1.1 Kelner podaje potrawę nowemu klientowi i zmienia w statusie potrawę jako "zrealizowana" + 3.2 Nie istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą + 3.2.1 Kelner zaznacza w systemie, że istnieje darmowa potrawa dla personelu Wymagania specjalne: -------------------- - - ... - - ... - - - ... Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane: --------------------------------------------------------------- - 2a. ... - - 2b. ... - - 3a. ... Kwestie otwarte: ---------------- - - ... - - - ... - - - ... \ No newline at end of file