Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza ===================== **Aktor podstawowy:** Kelner Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu: ----------------------------------------------- - Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach - Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu Warunki wstępne: ---------------- Kelner jest zalogowany w systemie Kelner korzysta z systemu w celu realizacji zamówień Kucharz korzysta z systemu w celu realizacji zamówień Warunki końcowe: ---------------- Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie Scenariusz główny (ścieżka podstawowa): --------------------------------------- 1. Kucharz zmienia status zamówienia, które jest w stanie "W trakcie realizacji" na status "Ukończone" 2. System odpowiednio zmieni status zamówienia, z “W trakcie realizacji” na “Ukończone” Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): ------------------------------------ *a. Błąd Systemu 1. Kucharz/Kelner restartuje system 2. System wyświetla informacje o postępach restaru (ok. 30 sekund) 2.1 Restart systemu dobiegł końca. 2.2 Wyświetliła się informacja o błędzie restartu. Przechodzimy na komunikacje werbalną. *1a. Błąd wezwania 1. Kucharz błędnie zaznacza, że potrawa jest zrobiona 1.1. Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z "gotowe" na "w_toku" 1.2. Kelner wyświetla status potrawy jako "gotowe", podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie 1.2.1. Kelner zaznacza w systemie błąd i zmienia status potrawy na "w_toku" *2a. Kelner przynosi złą potrawę. (Inna niż w systemie / błędnie wprowadzona do systemu) 1. Klient powiadamia Kelnera, że potrawa, którą otrzymał (widniejąca w systemie) nie była tą, którą zamawiał 2. Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę wpisując ją w systemie 3. Kelner sprawdza w systemie czy jakiś inny klient zamawiał taką samą potrawę 3.a Istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą 1. Kelner podaje potrawę nowemu klientowi i zmienia w statusie potrawę jako "zrealizowana" 3.b Nie istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą 1. Kelner zaznacza w systemie, że istnieje darmowa potrawa dla personelu Wymagania specjalne: -------------------- Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane: --------------------------------------------------------------- Kwestie otwarte: ----------------