Use Case 5: Kontrola wymogów sanitarnych ===================== **Aktor podstawowy:** Czas. Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu: ----------------------------------------------- - Właściciel automatu: sprzedaż produktów zdatnych do spożycia. Sprzedaż nieświeżych produktów może mieć konsekwencje prawne. - Klient: Kupowanie produktów zdatnych do spożycia. - Pracownik obsługi: sprawna kontrola terminów przydatności produktów sprzedawanych w automacie. Warunki wstępne: ---------------- Automat połączony jest z systemem zewnętrznym (zarządzanym przez pracownika obsługi) obsługującym powiadomienia automatu. Automat wyposażony jest w produkty. Warunki końcowe: ---------------- W automacie dostępne są do sprzedaży klientom, tylko produkty z ważną datą przydatności. Scenariusz główny (ścieżka podstawowa): --------------------------------------- 1. O godzinie 6:00 i 18:00 rozpoczynana jest kontrola terminów przydatności. 2. Możliwość dokonania zakupu zostaje zablokowana. 3. Automat odczytuje datę przydatności produktu. 4. Automat stwierdza, że produkt nadaje się do sprzedaży; przechodzi do następnego produktu. _Automat wykonuje krok 3. - 4. do momentu, w którym sprawdzone zostaną wszystkie produkty._ 5. Automat zapisuje podsumowanie kontroli. 6. Automat przesyła podsumowanie kontroli do zewnętrznego systemu. 7. Automat odblokowuje możliwość dokonania zakupu. Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): ------------------------------------ *a. Automat zawiesza się 1. Pracownik obsługi restartuje automat. 2. Proces kontroli terminów przydatności musi zostać rozpoczęty od nowa o następnej godzinie kontrolnej. 4a. Automat wykryje produkt niezdatny do spożycia. 1. Automat blokuje sprzedaż danego produktu. 2. Automat zaksięgowuje produkt niezdatny do spożycia w podsumowaniu. 5 - 6a. Zapisanie / wysłanie podsumowania nie powiedzie się. 1. Automat zgłasza usterkę (Use case 3). Wymagania specjalne: --------------------------------------------------------------- 1a. Proces kontroli produktów trwa nie dłużej niż 60 sekund. Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane: --------------------------------------------------------------- 3a. Automat odczytuje datę przydatności produktu z bazy danych, z pamięci. 5a. Podsumowanie kontroli zostaje zapisane w bazie przed wysłaniem. Kwestie otwarte: ---------------- - Co ile / kiedy dokładnie usuwane są, przez pracownika obsługi, produkty niezdatne do spożycia?