Merge remote-tracking branch 'origin/master'

This commit is contained in:
s452635 2021-11-10 10:22:25 +01:00
commit 34893914bd

View File

@ -19,7 +19,7 @@ Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
Warunki wstępne:
----------------
Terminal kelnera poprawnie funkcjonuje. System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie.
System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie.
Warunki końcowe:
----------------
@ -34,62 +34,78 @@ Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
1. Kelner tworzy nowe zamówienie dla klienta
2. Klient wymienia potrawę jaką pragnie nabyć w restauracji
3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę
4. Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia
5. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie
6. Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane
7. Klient posila się i płaci za zaserwowane posiłki
8. Klient opuszcza restauracje
3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę <br>
*Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia*
4. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
------------------------------------
*a. Zawieszenie się systemu
1. Kelner restartuje przenośny terminal
2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu
1. Kelner restartuje przenośny terminal
2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu
2a. System działa poprawnie
1. Kelner odtwarza stan systemu sprzed zrestartowania terminalu i kontynuuje scenariusz główny
2b. System nie działa poprawnie
1. Kelner wymienia TK
1. Kelner wymienia TK na nowy
2. Kelner próbuje odtworzyć zamówienie
3. Kelner kontynuuje tworzenie zamówienia
3a Wprowadzenie złej potrawy
3a Wprowadzenie złej potrawy
1. Kelner wybiera złą potrawę w zamówieniu
2. Kelner usuwa wybraną potrawę
3. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę
1. Kelner usuwa złą potrawę
2. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę
3b. Edytowanie potrawy
3b. Zmiana składników potrawy
1. Klient podaje jaką potrawę chce edytować
2. Klient podaje w jaki sposób chce edytować tę potrawę
3. Kelner wybiera w zamówieniu potrawę wymienioną przez klienta
4. Kelner modyfikuje składniki oraz dodatki potrawy zgodnie z życzeniami klienta
5. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę
1. Klient mówi, że chce zmienić skład jednej z potraw z jego zamówienia
2. Klient podaje jakiej potrawy składniki chce zmienić
2a. Klient mówi, że chce dodać nowy składnik do potrawy
1. Klient mówi jaki składnik ma być dodany
2. Kelner dodaje składnik do wcześniej wspomnianej przez klienta potrawy
2b. Klient mówi, że chce usunąć istniejący dodatek z potrawy
1. Klient uściśla jaki składnik chce usunąć z potrawy dodatek
2. Kelner usuwa wspomniany dodatek z potrawy
*Krok 1 jest powtarzany do momentu, aż klient nie będzie chciał dalej edytować potrawy.*
3. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę
3c. Usuwanie potrawy
1. Klient mówi, że chce usunąć pewną potrawę
2. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta
3. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę
2. Klient wskazuje potrawę jaką pragnie usunąć
3. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta
4. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę
3d. Dodanie wielu potraw naraz
1. Klient mówi, że chce aby do zamówienia zostało dodanych kilka identycznych potraw
2. Kelner wybiera wymienioną potrawę i edytuje ją (jeśli to konieczne)
3. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta
4. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia
2. Klient informuje kelnera o typie potrawy i o tym ile sztuk tej potrawy pragnie zamówić
3. Kelner wybiera wymienioną potrawę
4. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta
5. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia
4a. Sprawdzenie kosztu zamówienia
3e. Próba dodania potrawy, dla której nie ma niektórych składników w spiżarni
1. Klient prosi o dodanie potrawy do jego zamówienia
2. Klient próbuje dodać potrawę do zamówienia
3. System wyświetla informacje, że nie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy są dostępne w spiżarni <br>
*Dodanie tej potrawy do zamówienia kończy się niepowodzeniem*
4. Kelner przeprasza klienta, informuje o niedostępności potrawy i kontynuuje scenariusz główny
3f. Sprawdzenie kosztu zamówienia
1. Klient prosi o sprawdzenie kosztu zamówienia
2. Kelner wchodzi w podsumowanie zamówienia w TK
@ -97,14 +113,14 @@ Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
4. Kelner przekacuje informacje klientowi
5a. Klient anuluje zamówienie
4a. Klient anuluje zamówienie
1. Klient mówi, że chce odwołać zamówienia
2. Kelner anuluje zamówienie
3. Klient wychodzi z restauracji
5b. Klient chce skorzystać z promocji
4b. Klient chce skorzystać z promocji
1. Klient mówi, że chce skorzystać z promocji
2. Klient wyszczególnia nazwę promocji