Merge remote-tracking branch 'origin/master'
This commit is contained in:
commit
34893914bd
@ -19,7 +19,7 @@ Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
||||
Warunki wstępne:
|
||||
----------------
|
||||
|
||||
Terminal kelnera poprawnie funkcjonuje. System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie.
|
||||
System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie.
|
||||
|
||||
Warunki końcowe:
|
||||
----------------
|
||||
@ -34,62 +34,78 @@ Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
||||
|
||||
1. Kelner tworzy nowe zamówienie dla klienta
|
||||
2. Klient wymienia potrawę jaką pragnie nabyć w restauracji
|
||||
3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę
|
||||
4. Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia
|
||||
5. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie
|
||||
6. Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane
|
||||
7. Klient posila się i płaci za zaserwowane posiłki
|
||||
8. Klient opuszcza restauracje
|
||||
3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę <br>
|
||||
*Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia*
|
||||
4. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie
|
||||
|
||||
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
||||
------------------------------------
|
||||
|
||||
*a. Zawieszenie się systemu
|
||||
|
||||
1. Kelner restartuje przenośny terminal
|
||||
2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu
|
||||
1. Kelner restartuje przenośny terminal
|
||||
2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu
|
||||
|
||||
2a. System działa poprawnie
|
||||
1. Kelner odtwarza stan systemu sprzed zrestartowania terminalu i kontynuuje scenariusz główny
|
||||
|
||||
2b. System nie działa poprawnie
|
||||
1. Kelner wymienia TK
|
||||
1. Kelner wymienia TK na nowy
|
||||
2. Kelner próbuje odtworzyć zamówienie
|
||||
3. Kelner kontynuuje tworzenie zamówienia
|
||||
|
||||
|
||||
3a Wprowadzenie złej potrawy
|
||||
3a Wprowadzenie złej potrawy
|
||||
|
||||
1. Kelner wybiera złą potrawę w zamówieniu
|
||||
2. Kelner usuwa wybraną potrawę
|
||||
3. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę
|
||||
1. Kelner usuwa złą potrawę
|
||||
2. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę
|
||||
|
||||
|
||||
3b. Edytowanie potrawy
|
||||
3b. Zmiana składników potrawy
|
||||
|
||||
1. Klient podaje jaką potrawę chce edytować
|
||||
2. Klient podaje w jaki sposób chce edytować tę potrawę
|
||||
3. Kelner wybiera w zamówieniu potrawę wymienioną przez klienta
|
||||
4. Kelner modyfikuje składniki oraz dodatki potrawy zgodnie z życzeniami klienta
|
||||
5. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę
|
||||
1. Klient mówi, że chce zmienić skład jednej z potraw z jego zamówienia
|
||||
2. Klient podaje jakiej potrawy składniki chce zmienić
|
||||
|
||||
2a. Klient mówi, że chce dodać nowy składnik do potrawy
|
||||
1. Klient mówi jaki składnik ma być dodany
|
||||
2. Kelner dodaje składnik do wcześniej wspomnianej przez klienta potrawy
|
||||
|
||||
2b. Klient mówi, że chce usunąć istniejący dodatek z potrawy
|
||||
1. Klient uściśla jaki składnik chce usunąć z potrawy dodatek
|
||||
2. Kelner usuwa wspomniany dodatek z potrawy
|
||||
|
||||
*Krok 1 jest powtarzany do momentu, aż klient nie będzie chciał dalej edytować potrawy.*
|
||||
|
||||
3. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę
|
||||
|
||||
|
||||
3c. Usuwanie potrawy
|
||||
|
||||
1. Klient mówi, że chce usunąć pewną potrawę
|
||||
2. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta
|
||||
3. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę
|
||||
2. Klient wskazuje potrawę jaką pragnie usunąć
|
||||
3. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta
|
||||
4. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę
|
||||
|
||||
|
||||
3d. Dodanie wielu potraw naraz
|
||||
|
||||
1. Klient mówi, że chce aby do zamówienia zostało dodanych kilka identycznych potraw
|
||||
2. Kelner wybiera wymienioną potrawę i edytuje ją (jeśli to konieczne)
|
||||
3. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta
|
||||
4. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia
|
||||
2. Klient informuje kelnera o typie potrawy i o tym ile sztuk tej potrawy pragnie zamówić
|
||||
3. Kelner wybiera wymienioną potrawę
|
||||
4. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta
|
||||
5. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia
|
||||
|
||||
|
||||
4a. Sprawdzenie kosztu zamówienia
|
||||
3e. Próba dodania potrawy, dla której nie ma niektórych składników w spiżarni
|
||||
|
||||
1. Klient prosi o dodanie potrawy do jego zamówienia
|
||||
2. Klient próbuje dodać potrawę do zamówienia
|
||||
3. System wyświetla informacje, że nie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy są dostępne w spiżarni <br>
|
||||
*Dodanie tej potrawy do zamówienia kończy się niepowodzeniem*
|
||||
4. Kelner przeprasza klienta, informuje o niedostępności potrawy i kontynuuje scenariusz główny
|
||||
|
||||
|
||||
3f. Sprawdzenie kosztu zamówienia
|
||||
|
||||
1. Klient prosi o sprawdzenie kosztu zamówienia
|
||||
2. Kelner wchodzi w podsumowanie zamówienia w TK
|
||||
@ -97,14 +113,14 @@ Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
||||
4. Kelner przekacuje informacje klientowi
|
||||
|
||||
|
||||
5a. Klient anuluje zamówienie
|
||||
4a. Klient anuluje zamówienie
|
||||
|
||||
1. Klient mówi, że chce odwołać zamówienia
|
||||
2. Kelner anuluje zamówienie
|
||||
3. Klient wychodzi z restauracji
|
||||
|
||||
|
||||
5b. Klient chce skorzystać z promocji
|
||||
4b. Klient chce skorzystać z promocji
|
||||
|
||||
1. Klient mówi, że chce skorzystać z promocji
|
||||
2. Klient wyszczególnia nazwę promocji
|
||||
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user