diff --git a/system-events.md b/system-events.md index eeb62ea..60a8706 100644 --- a/system-events.md +++ b/system-events.md @@ -28,7 +28,20 @@ Use case 2: Dodawanie potrawy niestandardowej 7. Zatwierdzenie potrawy niestandardowej. 8. Anulowanie potrawy niestandardowej. -Use Case 8: Przyjęcie płatności +Use case 7: +--- + +1. Restart Systemu. +2. Stworzenie nowej dostawy. +3. Wyszukanie produktu w Spiżarni. +4. Wprowadzenie ilości produktu. +5. Dodanie produktu wraz z jego ilością do dostawy. +6. Zmiana ilości produktu dodanego do dostawy. +7. Akceptacja dostawy. +8. Anulowanie dostawy. +9. Aktualizacja stanu spiżarni o produkty zawarte w dostawie. + +Use case 8: Przyjęcie płatności --- 1. Restart systemu. diff --git a/use-case-4.md b/use-case-4.md index 0bdccf2..a3dc4bf 100644 --- a/use-case-4.md +++ b/use-case-4.md @@ -1,4 +1,6 @@ + + Use Case 4: Śledzenie statusu zamówienia ======================================== @@ -15,9 +17,9 @@ Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu: - Właściciel restauracji: - oczekuje wydajnej obsługi, aby budować reputację i móc obsłużyć jak najwięcej klientów. - Kucharz: - - chce wiedzieć, którymi zamówieniami powinien się zająć - czy nie są już przygotowywane + - chce wiedzieć, którymi zamówieniami powinien się zająć — czy nie są już przygotowywane przez innych kucharzy albo, czy nie zostały już zaserwowane, - - chce, żeby zamówienia gotowe były szybko odbierane i serwowane - żeby nie stygły i nie + - chce, żeby zamówienia gotowe były szybko odbierane i serwowane — żeby nie stygły i nie zajmowały miejsca w kuchni. - Kasjer: - chce mieć możliwość zakończania zamówień. @@ -56,12 +58,12 @@ Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): *b. Kelner albo Kucharz błędnie zmienił stan zamówienia. 1. Należy cofnąć zmianę stanu zamówienia jak najszybciej. -4a. Zamówienie nie zostało zaakceptowane przez klienta. +4 a. Zamówienie nie zostało zaakceptowane przez klienta. 1. Kelner może zwrócić zamówienie do kuchni. Wtedy jego status zmienia się na 'w kuchni'. 2. Po poprawie zamówienia, kucharz zmienia jego stan na 'gotowe'. 3. Kelner odnosi klientowi zamówienie, zmienia jego stan na 'oddane'. -5a. Klient nie opłacił zamówienia i opuścił restaurację. +5 a. Klient nie opłacił zamówienia i opuścił restaurację. 1. Można zmienić status zamówienia na 'nieopłacone' (zakończone). Wymagania specjalne: diff --git a/use-case-7.md b/use-case-7.md new file mode 100644 index 0000000..17efd63 --- /dev/null +++ b/use-case-7.md @@ -0,0 +1,77 @@ + +Use Case 7: Aktualizacja stanu spiżarni +=== + +**Aktor Podstawowy:** Pracownik Spiżarni + +Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu: +--- + +- Pracownik Spiżarni: + - wyszukiwać produkty w bazie spiżarni, + - wprowadzać produkty do systemu, + - poprawiać ewentualne błędnie wprowadzone dane. + +- Właściciel Restauracji: + - właściwie wprowadzonych produkty, aby wiadomo było, + czy wystarczy składników na zamówione dania oraz + kiedy należy zamówić kolejną dostawę. + +Warunki wstępne: +--- + +- przyszła dostawa, +- Pracownik Spiżarni zalogował się do systemu. + +Warunki końcowe: +--- + +- produkty zostały dodane do stanu spiżarni. + +Scenariusz główny (ścieżka podstawowa): +--- + +1. Pracownik Spiżarni inicjuje nową dostawę. +2. Wyszukuje produkt w bazie Spiżarni. +3. Wprowadza ilość produktu. +4. Akceptuje produkt i dodaje go do dostawy. +5. Powtarza punkty 2-4 aż do wprowadzenia wszystkich produktów. +6. Akceptuje dostawę. +7. Produkty z dostawy zostają dodane do Spiżarni. + +Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): +--- + +*a. System się zaciął. + 1. Pracownik Spiżarni resetuje system. + 2. Autoryzuje się ponownie. + 3. Przywrócony zostaje dotychczasowy stan dostawy. + +2a. Danego produktu nie ma w bazie Spiżarni. + 1. Pracownik Spiżarni zgłasza brak danego produktu managerowi. + 2. Kontynuuje wprowadzanie reszty produktów. + +6a. Pracownik Spiżarni wprowadził nieprawidłowy produkt. + 1. Usuwa produkt z zamówienia. + 2. Wprowadza go ponownie, odwołując się do kroków 2-4. + +5-6a. Pracownik Spiżarni zauważył, że wprowadził nieprawidłową ilość produktu. + 1. Pracownik Spiżarni zmienia ilość produktu. + +Wymagania specjalne: +--- + +- klawiatura do wprowadzania produktów +- ekran, by można było sprawdzić wprowadzone dane + +Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane: +--- + +- (do kroku 2) wprowadzane produkty muszą znajdować się w bazie Spiżarni, +- (do kroku 3) ilość produktu musi być liczbą naturalną. + +Kwestie otwarte: +--- + +- dodawanie nowych produktów do bazy Spiżarni, +- system powiadamiający o niskiej ilości produktu w Spiżarni.