diff --git a/use_cases.md b/use_cases.md index ab4cf81..baaf5df 100644 --- a/use_cases.md +++ b/use_cases.md @@ -34,35 +34,40 @@ Przypadki użycia ### Use case 1: Zarządzanie zamówieniami -Klient wymienia potrawy jakie pragnie zamówić z -menu restauracji. Kelner korzystając z TK, tworzy -nowe zamównienie i dodaje do niego potrawy wymienione +Klient wymienia potrawy, jakie pragnie zamówić z +menu restauracji. Kelner, korzystając z TK, tworzy +nowe zamówienie i dodaje do niego potrawy wymienione przez klienta. Na życzenie klienta kelner w trakcie -dodaje nowe, oraz modyfikuje lub usuwa wybrane istniejące +dodaje nowe oraz modyfikuje lub usuwa wybrane istniejące w zamówieniu potrawy. Nowe potrawy można dodawać do -momentu zapłaty za zamówienie. Usuwać, lub modyfikować +momentu zapłaty za zamówienie. Usuwać lub modyfikować daną potrawę z zamówienia można do momentu, aż nie rozpocznie się przyrządzanie tej konkretnej potrawy w kuchni. Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane. -Po posiłku klient płaci za potrawy jakie znajdują się -w zamówienu i opuszcza restaurację. +Po posiłku klient płaci za potrawy, jakie znajdują się +w zamówieniu i opuszcza restaurację. ### Use case 2: Dodanie potrawy niestandardowej -Klient opisuje niestandardową potrawę jaką chce +Klient opisuje niestandardową potrawę, jaką chce zamówić. Po kolei podaje składniki i dodatki, z -jakich chce aby ta potrawa się składała. Kelner +jakich chce, aby ta potrawa się składała. Kelner za pomocą TK tworzy potrawę niestandardową i dodaje do niej wszystkie składniki i dodatki które, wymienił klient. Koszt potrawy jest określony na -podstawie składników i dodatków z jakich ta potrawa +podstawie składników i dodatków, z jakich ta potrawa się składa. Kelner zatwierdza dodanie potrawy niestandardowej i staje się ona częścią zamówienia. ### Use case 3: Sprawdzanie możliwości przygotowania potrawy -Kelner przyjmuje zamówienie od klienta. W TK przy każdej potrawie kelner ma informacje na temat dostępności składników potrawy. Kelner zapisuje tylko dania, które są dostępne (mają wszystkie potrzebne składniki w spiżarni) i tylko je przekazuje do kuchni. +Kelner przyjmuje zamówienie od klienta. W TK przy każdej potrawie kelner ma informacje na temat dostępności składników +potrawy. Kelner zapisuje tylko dania, które są dostępne (mają wszystkie potrzebne składniki w spiżarni) i tylko je +przekazuje do kuchni. ### Use case 4: Śledzenie statusu zamówienia -Kelner przez cały proces obsługi klienta może sprawdzić stan jego zamówienia w TK. Zamówienia mają swoje stany, które opisują jaki jest etap realizacji zamówienia klienta. Po przyjęciu zamówienia i przekezaniu go do kuchni, TK wyświetla informacje o zrealizowaniu danego zamówienia. Kelner może odebrać gotowe zamówienie z kuchni i zanieść je klientowi. \ No newline at end of file +Kelner przez cały proces obsługi klienta może sprawdzić stan jego zamówienia w TK. Zamówienia mają swoje stany, +które opisują, jaki jest etap realizacji zamówienia klienta. Po przyjęciu zamówienia i przekazaniu go do kuchni +TK wyświetla informacje o zrealizowaniu danego zamówienia. Kelner może odebrać gotowe zamówienie z kuchni +i zanieść je klientowi. \ No newline at end of file