diff --git a/use-case-1.md b/use-case-1.md index cbd9a36..a4fd743 100644 --- a/use-case-1.md +++ b/use-case-1.md @@ -19,7 +19,7 @@ Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu: Warunki wstępne: ---------------- -Terminal kelnera poprawnie funkcjonuje. System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie. +System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie. Warunki końcowe: ---------------- @@ -34,62 +34,78 @@ Scenariusz główny (ścieżka podstawowa): 1. Kelner tworzy nowe zamówienie dla klienta 2. Klient wymienia potrawę jaką pragnie nabyć w restauracji - 3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę - 4. Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia - 5. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie - 6. Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane - 7. Klient posila się i płaci za zaserwowane posiłki - 8. Klient opuszcza restauracje + 3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę
+ *Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia* + 4. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): ------------------------------------ *a. Zawieszenie się systemu - 1. Kelner restartuje przenośny terminal - 2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu + 1. Kelner restartuje przenośny terminal + 2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu 2a. System działa poprawnie 1. Kelner odtwarza stan systemu sprzed zrestartowania terminalu i kontynuuje scenariusz główny 2b. System nie działa poprawnie - 1. Kelner wymienia TK + 1. Kelner wymienia TK na nowy 2. Kelner próbuje odtworzyć zamówienie 3. Kelner kontynuuje tworzenie zamówienia - 3a Wprowadzenie złej potrawy + 3a Wprowadzenie złej potrawy - 1. Kelner wybiera złą potrawę w zamówieniu - 2. Kelner usuwa wybraną potrawę - 3. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę + 1. Kelner usuwa złą potrawę + 2. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę - 3b. Edytowanie potrawy + 3b. Zmiana składników potrawy - 1. Klient podaje jaką potrawę chce edytować - 2. Klient podaje w jaki sposób chce edytować tę potrawę - 3. Kelner wybiera w zamówieniu potrawę wymienioną przez klienta - 4. Kelner modyfikuje składniki oraz dodatki potrawy zgodnie z życzeniami klienta - 5. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę + 1. Klient mówi, że chce zmienić skład jednej z potraw z jego zamówienia + 2. Klient podaje jakiej potrawy składniki chce zmienić + + 1a. Klient mówi, że chce dodać nowy składnik do potrawy + 1. Klient mówi jaki składnik ma być dodany + 2. Kelner dodaje składnik do wcześniej wspomnianej przez klienta potrawy + + 1b. Klient mówi, że chce usunąć istniejący dodatek z potrawy + 1. Klient uściśla jaki składnik chce usunąć z potrawy dodatek + 2. Kelner usuwa wspomniany dodatek z potrawy + + *Krok 1 jest powtarzany do momentu, aż klient nie będzie chciał dalej edytować potrawy.* + + 3. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę 3c. Usuwanie potrawy 1. Klient mówi, że chce usunąć pewną potrawę - 2. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta - 3. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę + 2. Klient wskazuje potrawę jaką pragnie usunąć + 3. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta + 4. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę 3d. Dodanie wielu potraw naraz 1. Klient mówi, że chce aby do zamówienia zostało dodanych kilka identycznych potraw - 2. Kelner wybiera wymienioną potrawę i edytuje ją (jeśli to konieczne) - 3. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta - 4. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia + 2. Klient informuje kelnera o typie potrawy i o tym ile sztuk tej potrawy pragnie zamówić + 3. Kelner wybiera wymienioną potrawę + 4. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta + 5. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia - 4a. Sprawdzenie kosztu zamówienia + 3e. Próba dodania potrawy, dla której nie ma niektórych składników w spiżarni + + 1. Klient prosi o dodanie potrawy do jego zamówienia + 2. Klient próbuje dodać potrawę do zamówienia + 3. System wyświetla informacje, że nie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy są dostępne w spiżarni
+ *Dodanie tej potrawy do zamówienia kończy się niepowodzeniem* + 4. Kelner przeprasza klienta, informuje o niedostępności potrawy i kontynuuje scenariusz główny + + + 3f. Sprawdzenie kosztu zamówienia 1. Klient prosi o sprawdzenie kosztu zamówienia 2. Kelner wchodzi w podsumowanie zamówienia w TK @@ -97,14 +113,14 @@ Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): 4. Kelner przekacuje informacje klientowi - 5a. Klient anuluje zamówienie + 4a. Klient anuluje zamówienie 1. Klient mówi, że chce odwołać zamówienia 2. Kelner anuluje zamówienie 3. Klient wychodzi z restauracji - 5b. Klient chce skorzystać z promocji + 4b. Klient chce skorzystać z promocji 1. Klient mówi, że chce skorzystać z promocji 2. Klient wyszczególnia nazwę promocji