From e6a3127a32fe1c1f67efb5dd3c3efcc860638d99 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: s452711 Date: Mon, 1 Nov 2021 19:39:59 +0100 Subject: [PATCH] filled use-case-1 --- use-case-1.md | 135 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 135 insertions(+) diff --git a/use-case-1.md b/use-case-1.md index e69de29..0b2f04e 100644 --- a/use-case-1.md +++ b/use-case-1.md @@ -0,0 +1,135 @@ +Use Case 1: Zarządzanie zamówieniami +===================== + +**Aktor podstawowy: Kelner** + + +Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu: +----------------------------------------------- + + - Kelner: + - chce mieć możliwość prostego i szybkiego tworzenia zamówień + - chce móc w prosty sposób dodawać potrawy do zamówień + - chce móc w prosty i intuicyjny sposób modyfikować potrawy istniejące w zamówieniu + + - Klient: + - chce móc w szybki i prosty sposób złożyć zamówienie + - chce aby utworzone zamówienie zawierało dokładnie takie potrawy jakie opisywał + +Warunki wstępne: +---------------- + +Terminal kelnera poprawnie funkcjonuje. System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie. + +Warunki końcowe: +---------------- + +Zamówienie jest poprawnie utworzone, a potrawy składające się +na zamówienie muszą zgadzać się z potrawami wymienionymi przez +klienta. Koszty za dania są poprawnie policzone. Informacje na +temat zamówienia są poprawnie przechowywane. + +Scenariusz główny (ścieżka podstawowa): +--------------------------------------- + + 1. Kelner tworzy nowe zamówienie dla klienta + 2. Klient wymienia potrawę jaką pragnie nabyć w restauracji + 3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę + 4. Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia + 5. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie + 6. Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane + 7. Klient posila się i płaci za zaserwowane posiłki + 8. Klient opuszcza restauracje + +Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): +------------------------------------ + + *a. Zawieszenie się systemu + + 1. Kelner restartuje przenośny terminal + 2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu + + 3a. System działa poprawnie + 1. Kelner odtwarza stan systemu sprzed zrestartowania terminalu i kontynuuje scenariusz główny + + 3b. System nie działa poprawnie + 1. Kelner wymienia TK + 2. Kelner próbuje odtworzyć zamówienie + 3. Kelner kontynuuje tworzenie zamówienia + + + 3a Wprowadzenie złej potrawy + + 1. Kelner usuwa z zamówienia złą potrawę + 2. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę + + + 3b. Edytowanie potrawy + + 1. Klient podaje jaką potrawę chce edytować + 2. Klient podaje w jaki sposób chce edytować tę potrawę + 3. Kelner wybiera w zamówieniu potrawę wymienioną przez klienta + 4. Kelner modyfikuje składniki oraz dodatki potrawy zgodnie z życzeniami klienta + 5. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę + + + 3c. Usuwanie potrawy + + 1. Klient mówi, że chce usunąć pewną potrawę + 2. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta + 3. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę + + + 3d. Dodanie wielu potraw naraz + + 1. Klient mówi, że chce aby do zamówienia zostało dodanych kilka identycznych potraw + 2. Kelner wybiera wymienioną potrawę i edytuje ją (jeśli to konieczne) + 3. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta + 4. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia + + + 4a. Sprawdzenie kosztu zamówienia + + 1. Klient prosi o sprawdzenie kosztu zamówienia + 2. Kelner wchodzi w podsumowanie zamówienia w TK + 3. Kelner sprawdza koszt zamówienia + 4. Kelner przekacuje informacje klientowi + + + 5a. Klient anuluje zamówienie + + 1. Klient mówi, że chce odwołać zamówienia + 2. Kelner anuluje zamówienie + 3. Klient wychodzi z restauracji + + + 5b. Klient chce skorzystać z promocji + + 1. Klient mówi, że chce skorzystać z promocji + 2. Klient wyszczególnia nazwę promocji + 3. Kasjer wybiera w zamówieniu jedną, lub więcej z dostępnych promocji + 4. System na nowo oblicza koszta i szczegóły zamówienia + 5. Kelner kontynuuje tworzenie zamówienia + +Wymagania specjalne: +-------------------- + +- TK musi posiadać ekran dotykowy, a interfejs musi być dobrze widoczny z odległości 1 metra. + +- Wszystkie operacje na TK muszą wykonywać się w co najwyżej 5 sekund. + +Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane: +--------------------------------------------------------------- + +- 3a. Potrawy dodawane za pomocą wprowadzania identyfikatora potrawy, lub za pomocą dodania z listy potraw (za pomocą ekranu dotykowego) + +- 3b. Potrawy dodawane tylko jeśli wszystkie składniki są dostępne w spiżarni (dostępność składników udostępniana przez API spiżarni) + +Kwestie otwarte: +---------------- + +- Na jakie sposoby powinno się móc dodawać potrawy do zamówienia? + +- Czy powinno istnieć zaawansowane narzędzie do wyszukiwania potraw? + +- Do którego momentu klient powinien być w stanie anulować zamówienie? \ No newline at end of file