filled use-case-1
This commit is contained in:
parent
5808731b32
commit
e6a3127a32
135
use-case-1.md
135
use-case-1.md
@ -0,0 +1,135 @@
|
|||||||
|
Use Case 1: Zarządzanie zamówieniami
|
||||||
|
=====================
|
||||||
|
|
||||||
|
**Aktor podstawowy: Kelner**
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
||||||
|
-----------------------------------------------
|
||||||
|
|
||||||
|
- Kelner:
|
||||||
|
- chce mieć możliwość prostego i szybkiego tworzenia zamówień
|
||||||
|
- chce móc w prosty sposób dodawać potrawy do zamówień
|
||||||
|
- chce móc w prosty i intuicyjny sposób modyfikować potrawy istniejące w zamówieniu
|
||||||
|
|
||||||
|
- Klient:
|
||||||
|
- chce móc w szybki i prosty sposób złożyć zamówienie
|
||||||
|
- chce aby utworzone zamówienie zawierało dokładnie takie potrawy jakie opisywał
|
||||||
|
|
||||||
|
Warunki wstępne:
|
||||||
|
----------------
|
||||||
|
|
||||||
|
Terminal kelnera poprawnie funkcjonuje. System połączenia TK ze spiżarnią oraz kuchnią działa poprawnie.
|
||||||
|
|
||||||
|
Warunki końcowe:
|
||||||
|
----------------
|
||||||
|
|
||||||
|
Zamówienie jest poprawnie utworzone, a potrawy składające się
|
||||||
|
na zamówienie muszą zgadzać się z potrawami wymienionymi przez
|
||||||
|
klienta. Koszty za dania są poprawnie policzone. Informacje na
|
||||||
|
temat zamówienia są poprawnie przechowywane.
|
||||||
|
|
||||||
|
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
||||||
|
---------------------------------------
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Kelner tworzy nowe zamówienie dla klienta
|
||||||
|
2. Klient wymienia potrawę jaką pragnie nabyć w restauracji
|
||||||
|
3. Kelner dodaje do zamówienia wymienioną przez klienta potrawę
|
||||||
|
4. Kroki 2-3 są powtarzane do momentu, aż wszystkie dania jakie klient pragnie zamówić zostaną wprowadzone do zamówienia
|
||||||
|
5. Kelner po dodaniu wszystkich wymienionych przez klienta potraw zatwierdza zamówienie
|
||||||
|
6. Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane
|
||||||
|
7. Klient posila się i płaci za zaserwowane posiłki
|
||||||
|
8. Klient opuszcza restauracje
|
||||||
|
|
||||||
|
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
||||||
|
------------------------------------
|
||||||
|
|
||||||
|
*a. Zawieszenie się systemu
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Kelner restartuje przenośny terminal
|
||||||
|
2. Kelner sprawdza czy system działa poprawnie po ponownym uruchomieniu
|
||||||
|
|
||||||
|
3a. System działa poprawnie
|
||||||
|
1. Kelner odtwarza stan systemu sprzed zrestartowania terminalu i kontynuuje scenariusz główny
|
||||||
|
|
||||||
|
3b. System nie działa poprawnie
|
||||||
|
1. Kelner wymienia TK
|
||||||
|
2. Kelner próbuje odtworzyć zamówienie
|
||||||
|
3. Kelner kontynuuje tworzenie zamówienia
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
3a Wprowadzenie złej potrawy
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Kelner usuwa z zamówienia złą potrawę
|
||||||
|
2. Kelner dodaje do zamówienia dobrą potrawę
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
3b. Edytowanie potrawy
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Klient podaje jaką potrawę chce edytować
|
||||||
|
2. Klient podaje w jaki sposób chce edytować tę potrawę
|
||||||
|
3. Kelner wybiera w zamówieniu potrawę wymienioną przez klienta
|
||||||
|
4. Kelner modyfikuje składniki oraz dodatki potrawy zgodnie z życzeniami klienta
|
||||||
|
5. Kelner zapisuje zedytowaną potrawę
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
3c. Usuwanie potrawy
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Klient mówi, że chce usunąć pewną potrawę
|
||||||
|
2. Kelner zaznacza potrawę wskazaną przez klienta
|
||||||
|
3. Kelner usuwa zaznaczoną potrawę
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
3d. Dodanie wielu potraw naraz
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Klient mówi, że chce aby do zamówienia zostało dodanych kilka identycznych potraw
|
||||||
|
2. Kelner wybiera wymienioną potrawę i edytuje ją (jeśli to konieczne)
|
||||||
|
3. Kelner zmienia liczbę dodawanej potrawy na liczbę podaną przez klienta
|
||||||
|
4. Kelner dodaje zbiór potraw do zamówienia
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
4a. Sprawdzenie kosztu zamówienia
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Klient prosi o sprawdzenie kosztu zamówienia
|
||||||
|
2. Kelner wchodzi w podsumowanie zamówienia w TK
|
||||||
|
3. Kelner sprawdza koszt zamówienia
|
||||||
|
4. Kelner przekacuje informacje klientowi
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
5a. Klient anuluje zamówienie
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Klient mówi, że chce odwołać zamówienia
|
||||||
|
2. Kelner anuluje zamówienie
|
||||||
|
3. Klient wychodzi z restauracji
|
||||||
|
|
||||||
|
|
||||||
|
5b. Klient chce skorzystać z promocji
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Klient mówi, że chce skorzystać z promocji
|
||||||
|
2. Klient wyszczególnia nazwę promocji
|
||||||
|
3. Kasjer wybiera w zamówieniu jedną, lub więcej z dostępnych promocji
|
||||||
|
4. System na nowo oblicza koszta i szczegóły zamówienia
|
||||||
|
5. Kelner kontynuuje tworzenie zamówienia
|
||||||
|
|
||||||
|
Wymagania specjalne:
|
||||||
|
--------------------
|
||||||
|
|
||||||
|
- TK musi posiadać ekran dotykowy, a interfejs musi być dobrze widoczny z odległości 1 metra.
|
||||||
|
|
||||||
|
- Wszystkie operacje na TK muszą wykonywać się w co najwyżej 5 sekund.
|
||||||
|
|
||||||
|
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
|
||||||
|
---------------------------------------------------------------
|
||||||
|
|
||||||
|
- 3a. Potrawy dodawane za pomocą wprowadzania identyfikatora potrawy, lub za pomocą dodania z listy potraw (za pomocą ekranu dotykowego)
|
||||||
|
|
||||||
|
- 3b. Potrawy dodawane tylko jeśli wszystkie składniki są dostępne w spiżarni (dostępność składników udostępniana przez API spiżarni)
|
||||||
|
|
||||||
|
Kwestie otwarte:
|
||||||
|
----------------
|
||||||
|
|
||||||
|
- Na jakie sposoby powinno się móc dodawać potrawy do zamówienia?
|
||||||
|
|
||||||
|
- Czy powinno istnieć zaawansowane narzędzie do wyszukiwania potraw?
|
||||||
|
|
||||||
|
- Do którego momentu klient powinien być w stanie anulować zamówienie?
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user