Opis skrócony przypadków użycia =============================== Aktorzy procesu i ich cele -------------------------- Aktor | Cel ------------|------------------------------ Klient | Zakup produktu Klient | Zakup posiłku Klient | Płatność kartą Klient | Płatność gotówką [comment]: <> (Automat | Informacja o stanie ilości produktów do magazynu) Czas | Przywołanie obsługi serwisowej Słownik ------- Hasło |Opis -----------|----------------------------- Automat | Maszyna do wydawania produktów zamówionych przez klienta Produkt | Jedzenie lub napoje, które są bezpośrednio do odebrania po zamówieniu Posiłek | Jedzenie lub napoje, które muszą zostać odpowiednio przygotowane przed wydaniem dla klienta Pobieracz | Urządznie służące do pobierania monet oraz banknotów Przypadki użycia ---------------- ### Use case 1: Zakup produktu: Klient wybiera produkt, który chce zakupić. Wyświetla się informacja o cenie do zapłaty. Klient wybiera metode płatności. Klient płaci (Use case 3-4). Wybrany produkt zostaje wydany. Automat aktualizuje stan ilości produktu. ### Use case 2: Zakup posiłku: Klient wybiera produkt, który chce zakupić. Wyświetla się informacja o cenie do zapłaty. Klient wybiera metode płatności. Klient płaci (Use case 3-4). Wybrany produkt zostaje odpowiedno przygotowany. Wybrany produkt zostaje wydany. Automat aktualizuje stan ilości posiłków. ### Use case 3: Płatność kartą Klient wybrał płatność kartą. Terminal prosi o dokonanie płatności. Klient płaci przy pomocy karty. Terminal autoryzuje transakcje, następnie akceptuje ją. ### Use case 4: Płatność gotówką Klient wybrał płatność gotówką. Automat odblokowuje wrzutnik monet i banknotów. Klient wkłada odpowiednie nominały Pobieracz weryfikuje i sumuje zebrane nominały. Klient wrzucił odpowiednią kwote. Automat akceptuje płantość. [comment]: <> (### Use case 5: Informowanie o stanie ilości produktów do magazynu) ### Use case 5: Przywołanie obsługi serwisowej Automat sprawadza co 5 minut stan urządzeń przygotowujących posiłki. Odczytuje zły stan urządzenia. Wysyła informacje do obsługi serwisowej o konieczności serwisu urządzenia przygotowującego posiłki.