- recipe_id: 1 name: "Frykadelki w sosie cebulowym" ingredients: - name: "mięso mielone wołowo-wieprzowe" quantity: "500g" - name: "cebula" quantity: "3 szt." - name: "bułka tarta" quantity: "100g" - name: "jajko" quantity: "1 szt." - name: "natka pietruszki" quantity: "1 pęczek" - name: "Przyprawa do mięsa mielonego" quantity: "1 opakowanie" - name: "olej roślinny do smażenia" quantity: "3 łyżki" - name: "słodka śmietanka" quantity: "3 łyżki" - name: "piwo jęczmienne" quantity: "100 mililitrów" preparation_steps: - "Dwie cebule pokrój w plastry, a trzecią a zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki." - "Mięso mielone połącz z jajkiem, z 80g bułki tartej, z startą cebulą oraz natką pietruszki. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, by danie było wyraziste w smaku." - "Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju." - "Kotleciki przełóż na bok. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż delikatnie się zarumieni. Dodaj wtedy szklankę piwa. Powstały wywar wymieszaj ze śmietaną pomieszaną z jedną łyżką mąki. Na patelnię włóż kotleciki i duś je pod przykryciem przez ok. 5 minut." time: "30 minut" servings: 4 cuisine: "Włoska" - recipe_id: 2 name: "Zupa pomidorowa" ingredients: - name: "pomidory" quantity: "1kg" - name: "cebula" quantity: "1 szt." - name: "marchew" quantity: "2 szt." - name: "bulion warzywny" quantity: "1 litr" - name: "śmietana" quantity: "100ml" preparation_steps: - "Pokrój cebulę i marchew, podsmaż je na oliwie." - "Dodaj pokrojone pomidory i bulion, gotuj przez 20 minut." - "Zblenduj zupę, a następnie dodaj śmietanę." time: "40 minut" servings: 4 cuisine: "Polska" - recipe_id: 3 name: "Ciastka z budyniem" ingredients: - name: "mąka pszenna" quantity: "400g" - name: "masło" quantity: "200 gramów." - name: "cukier puder" quantity: "40 gramów." - name: "jajko" quantity: "3 szt." - name: "sól" quantity: "3 sztuki" - name: "budyń śmietankowy" quantity: "1 opakowanie" - name: "mleko" quantity: "0.5 litra" - name: "cukier" quantity: "40 gramów" - name: "cukier puder do podsypania" quantity: "1 łyżeczka" preparation_steps: - "Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki." - "Odlewamy 1/4 mleka i mieszamy w nim budyń wraz z cukrem. Pozostałe mleko podgrzewamy i gdy się zagotuje wlewamy budyniową masę. Energicznie mieszamy, aż budyń stanie się gęsty i klarowny. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia." - "Ciasto rozwałkowujemy z odrobiną mąki. Wykrawamy okręgi jedne większe, drugie mniejsze." - "Umieszczamy je w foremkach na tarteletki lub papierowych kokilkach (wówczas najlepiej użyć kilku kokilek na jedną babeczkę)." - "Do środka wlewamy po łyżce budyniu." - "Z wierzchu przykrywamy mniejszym okręgiem z ciasta. Pieczemy ciastka ok. 25-30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem." time: "90 minut" servings: 8 cuisine: "Francuska"