82 lines
3.6 KiB
YAML
82 lines
3.6 KiB
YAML
- recipe_id: 1
|
|
name: "Frykadelki w sosie cebulowym"
|
|
ingredients:
|
|
- name: "mięso mielone wołowo-wieprzowe"
|
|
quantity: "500g"
|
|
- name: "cebula"
|
|
quantity: "3 szt."
|
|
- name: "bułka tarta"
|
|
quantity: "100g"
|
|
- name: "jajko"
|
|
quantity: "1 szt."
|
|
- name: "natka pietruszki"
|
|
quantity: "1 pęczek"
|
|
- name: "Przyprawa do mięsa mielonego"
|
|
quantity: "1 opakowanie"
|
|
- name: "olej roślinny do smażenia"
|
|
quantity: "3 łyżki"
|
|
- name: "słodka śmietanka"
|
|
quantity: "3 łyżki"
|
|
- name: "piwo jęczmienne"
|
|
quantity: "100 mililitrów"
|
|
preparation_steps:
|
|
- "Dwie cebule pokrój w plastry, a trzecią a zetrzyj na tarce. Posiekaj natkę pietruszki."
|
|
- "Mięso mielone połącz z jajkiem, z 80g bułki tartej, z startą cebulą oraz natką pietruszki. Całość dopraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr, by danie było wyraziste w smaku."
|
|
- "Z gotowego farszu uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, spłaszcz i usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju."
|
|
- "Kotleciki przełóż na bok. Na patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż delikatnie się zarumieni. Dodaj wtedy szklankę piwa. Powstały wywar wymieszaj ze śmietaną pomieszaną z jedną łyżką mąki. Na patelnię włóż kotleciki i duś je pod przykryciem przez ok. 5 minut."
|
|
time: "30 minut"
|
|
servings: 4
|
|
cuisine: "Włoska"
|
|
|
|
- recipe_id: 2
|
|
name: "Zupa pomidorowa"
|
|
ingredients:
|
|
- name: "pomidory"
|
|
quantity: "1kg"
|
|
- name: "cebula"
|
|
quantity: "1 szt."
|
|
- name: "marchew"
|
|
quantity: "2 szt."
|
|
- name: "bulion warzywny"
|
|
quantity: "1 litr"
|
|
- name: "śmietana"
|
|
quantity: "100ml"
|
|
preparation_steps:
|
|
- "Pokrój cebulę i marchew, podsmaż je na oliwie."
|
|
- "Dodaj pokrojone pomidory i bulion, gotuj przez 20 minut."
|
|
- "Zblenduj zupę, a następnie dodaj śmietanę."
|
|
time: "40 minut"
|
|
servings: 4
|
|
cuisine: "Polska"
|
|
|
|
- recipe_id: 3
|
|
name: "Ciastka z budyniem"
|
|
ingredients:
|
|
- name: "mąka pszenna"
|
|
quantity: "400g"
|
|
- name: "masło"
|
|
quantity: "200 gramów."
|
|
- name: "cukier puder"
|
|
quantity: "40 gramów."
|
|
- name: "jajko"
|
|
quantity: "3 szt."
|
|
- name: "sól"
|
|
quantity: "3 sztuki"
|
|
- name: "budyń śmietankowy"
|
|
quantity: "1 opakowanie"
|
|
- name: "mleko"
|
|
quantity: "0.5 litra"
|
|
- name: "cukier"
|
|
quantity: "40 gramów"
|
|
- name: "cukier puder do podsypania"
|
|
quantity: "1 łyżeczka"
|
|
preparation_steps:
|
|
- "Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki."
|
|
- "Odlewamy 1/4 mleka i mieszamy w nim budyń wraz z cukrem. Pozostałe mleko podgrzewamy i gdy się zagotuje wlewamy budyniową masę. Energicznie mieszamy, aż budyń stanie się gęsty i klarowny. Pod koniec dodajemy łyżkę masła i ponownie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia."
|
|
- "Ciasto rozwałkowujemy z odrobiną mąki. Wykrawamy okręgi jedne większe, drugie mniejsze."
|
|
- "Umieszczamy je w foremkach na tarteletki lub papierowych kokilkach (wówczas najlepiej użyć kilku kokilek na jedną babeczkę)."
|
|
- "Do środka wlewamy po łyżce budyniu."
|
|
- "Z wierzchu przykrywamy mniejszym okręgiem z ciasta. Pieczemy ciastka ok. 25-30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem."
|
|
time: "90 minut"
|
|
servings: 8
|
|
cuisine: "Francuska" |