Update 'README.md'
This commit is contained in:
parent
e766fcbbf0
commit
c133583300
130
README.md
130
README.md
@ -1,4 +1,4 @@
|
|||||||
### Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat
|
# Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat
|
||||||
|
|
||||||
Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat
|
Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat
|
||||||
Autor: Cezary Pukownik
|
Autor: Cezary Pukownik
|
||||||
@ -7,105 +7,105 @@ Indeks: s444337
|
|||||||
Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii.
|
Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii.
|
||||||
Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów.
|
Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów.
|
||||||
|
|
||||||
## Diagram związków encji
|
### Diagram związków encji
|
||||||
|
|
||||||
![](https://git.wmi.amu.edu.pl/s444337/projekt-bazy-danych-pizza-fat/raw/master/schemat_bazy.png)
|
![](https://git.wmi.amu.edu.pl/s444337/projekt-bazy-danych-pizza-fat/raw/master/schemat_bazy.png)
|
||||||
|
|
||||||
## Model relacyjny (RM)
|
### Model relacyjny (RM)
|
||||||
|
|
||||||
**klucz własny**
|
**klucz własny**
|
||||||
*klucz obcy*
|
*klucz obcy*
|
||||||
|
|
||||||
zamowienia {
|
zamowienia {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
data_zamowienia
|
data_zamowienia,
|
||||||
id_faktury
|
id_faktury ,
|
||||||
*id_klienta* [klienci.id]
|
*id_klienta*
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
klienci {
|
klienci {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
imie
|
imie,
|
||||||
nazwisko
|
nazwisko,
|
||||||
miasto
|
miasto,
|
||||||
ulica
|
ulica,
|
||||||
nr_domu
|
nr_domu,
|
||||||
nr_mieszkania
|
nr_mieszkania,
|
||||||
nazwa_firmy
|
nazwa_firmy,
|
||||||
nip
|
nip,
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
dostawcy {
|
dostawcy {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
nazwa_firmy
|
nazwa_firmy,
|
||||||
nip
|
nip,
|
||||||
miasto
|
miasto,
|
||||||
ulica
|
ulica,
|
||||||
nr_domu
|
nr_domu,
|
||||||
nr_mieszkania
|
nr_mieszkania,
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
zamowienia_wiersze {
|
zamowienia_wiersze {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
*zamowienie_id* [zamowienia.id]
|
*zamowienie_id*,
|
||||||
*produkt_id* [produkty.id]
|
*produkt_id*,
|
||||||
ilosc
|
ilosc,
|
||||||
cena
|
cena,
|
||||||
kwota_sprzedazy
|
kwota_sprzedazy,
|
||||||
koszt
|
koszt,
|
||||||
kwota_kosztu
|
kwota_kosztu,
|
||||||
zysk
|
zysk,
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
produkty {
|
produkty {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
nazwa_produktu
|
nazwa_produktu,
|
||||||
cena
|
cena,
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
**produkty_przepisy** {
|
**produkty_przepisy** {
|
||||||
*produkt_id* [produkty.id]
|
*produkt_id*,
|
||||||
*skladnik_id* [skladniki.id]
|
*skladnik_id*,
|
||||||
ilosc
|
ilosc,
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
skladniki {
|
skladniki {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
nazwa_skladnika
|
nazwa_skladnika,
|
||||||
koszt
|
koszt,
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
sladniki_transakcje {
|
sladniki_transakcje {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
data_transakcji
|
data_transakcji,
|
||||||
*skladnik_id* [skladniki.id]
|
*skladnik_id*,
|
||||||
*zamowienia_wiersze_id* [zamowienia_wiersze.id]
|
*zamowienia_wiersze_id*,
|
||||||
*zakupy_wiersze_id* [zakupy_wiersze.id]
|
*zakupy_wiersze_id*,
|
||||||
typ_transakcji
|
typ_transakcji,
|
||||||
ilosc
|
ilosc,
|
||||||
koszt
|
koszt,
|
||||||
cena
|
cena,
|
||||||
kwota_kosztu
|
kwota_kosztu,
|
||||||
kwota_sprzedazy
|
kwota_sprzedazy,
|
||||||
zysk
|
zysk
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
zakupy {
|
zakupy {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
id_faktury
|
id_faktury,
|
||||||
*id_dostawcy* [dostawcy.id]
|
*id_dostawcy*,
|
||||||
data
|
data
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
zakupy_wiersze {
|
zakupy_wiersze {
|
||||||
**id**
|
**id**,
|
||||||
*id_zakupu* [zakupy.id]
|
*id_zakupu*,
|
||||||
*skladnik_id* [skladniki.id]
|
*skladnik_id*,
|
||||||
ilosc
|
ilosc,
|
||||||
koszt
|
koszt
|
||||||
}
|
}
|
||||||
|
|
||||||
## Opis funkcjonalności
|
### Opis funkcjonalności
|
||||||
|
|
||||||
- Dodawanie zamówień od klientów
|
- Dodawanie zamówień od klientów
|
||||||
- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie
|
- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie
|
||||||
@ -120,25 +120,25 @@ zakupy_wiersze {
|
|||||||
- Wprowadzenie dostawców składników
|
- Wprowadzenie dostawców składników
|
||||||
- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach
|
- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach
|
||||||
|
|
||||||
## Opis logiki bazy danych
|
### Opis logiki bazy danych
|
||||||
|
|
||||||
# Zakup
|
#### Zakup
|
||||||
- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość.
|
- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość.
|
||||||
- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać.
|
- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać.
|
||||||
- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy].
|
- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy].
|
||||||
- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim.
|
- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim.
|
||||||
|
|
||||||
# Sprzedaż
|
#### Sprzedaż
|
||||||
- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym.
|
- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym.
|
||||||
- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu.
|
- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu.
|
||||||
- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia.
|
- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia.
|
||||||
- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów.
|
- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów.
|
||||||
- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy]
|
- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy]
|
||||||
|
|
||||||
# Stan Magazynowy
|
#### Stan Magazynowy
|
||||||
- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku.
|
- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku.
|
||||||
|
|
||||||
# Produkty a składniki
|
#### Produkty a składniki
|
||||||
- Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat".
|
- Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat".
|
||||||
- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami)
|
- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami)
|
||||||
- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu.
|
- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu.
|
||||||
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user