Update 'README.md'

This commit is contained in:
Cezary Pukownik 2019-06-10 11:09:07 +00:00
parent e766fcbbf0
commit c133583300

130
README.md
View File

@ -1,4 +1,4 @@
### Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat # Projekt bazy danych pizzerii - PizzaFat
Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat Tutuł projektu: Pizzeria - PizzaFat
Autor: Cezary Pukownik Autor: Cezary Pukownik
@ -7,105 +7,105 @@ Indeks: s444337
Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii. Celem bazy danych, jest zapewnienie obsługi pizzerii.
Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów. Baza danych, pozwala na zbieranie zamówień, tworzenie produktów, śledzenie ilości składników oraz obsługi zakupów.
## Diagram związków encji ### Diagram związków encji
![](https://git.wmi.amu.edu.pl/s444337/projekt-bazy-danych-pizza-fat/raw/master/schemat_bazy.png) ![](https://git.wmi.amu.edu.pl/s444337/projekt-bazy-danych-pizza-fat/raw/master/schemat_bazy.png)
## Model relacyjny (RM) ### Model relacyjny (RM)
**klucz własny** **klucz własny**
*klucz obcy* *klucz obcy*
zamowienia { zamowienia {
**id** **id**,
data_zamowienia data_zamowienia,
id_faktury id_faktury ,
*id_klienta* [klienci.id] *id_klienta*
} }
klienci { klienci {
**id** **id**,
imie imie,
nazwisko nazwisko,
miasto miasto,
ulica ulica,
nr_domu nr_domu,
nr_mieszkania nr_mieszkania,
nazwa_firmy nazwa_firmy,
nip nip,
} }
dostawcy { dostawcy {
**id** **id**,
nazwa_firmy nazwa_firmy,
nip nip,
miasto miasto,
ulica ulica,
nr_domu nr_domu,
nr_mieszkania nr_mieszkania,
} }
zamowienia_wiersze { zamowienia_wiersze {
**id** **id**,
*zamowienie_id* [zamowienia.id] *zamowienie_id*,
*produkt_id* [produkty.id] *produkt_id*,
ilosc ilosc,
cena cena,
kwota_sprzedazy kwota_sprzedazy,
koszt koszt,
kwota_kosztu kwota_kosztu,
zysk zysk,
} }
produkty { produkty {
**id** **id**,
nazwa_produktu nazwa_produktu,
cena cena,
} }
**produkty_przepisy** { **produkty_przepisy** {
*produkt_id* [produkty.id] *produkt_id*,
*skladnik_id* [skladniki.id] *skladnik_id*,
ilosc ilosc,
} }
skladniki { skladniki {
**id** **id**,
nazwa_skladnika nazwa_skladnika,
koszt koszt,
} }
sladniki_transakcje { sladniki_transakcje {
**id** **id**,
data_transakcji data_transakcji,
*skladnik_id* [skladniki.id] *skladnik_id*,
*zamowienia_wiersze_id* [zamowienia_wiersze.id] *zamowienia_wiersze_id*,
*zakupy_wiersze_id* [zakupy_wiersze.id] *zakupy_wiersze_id*,
typ_transakcji typ_transakcji,
ilosc ilosc,
koszt koszt,
cena cena,
kwota_kosztu kwota_kosztu,
kwota_sprzedazy kwota_sprzedazy,
zysk zysk
} }
zakupy { zakupy {
**id** **id**,
id_faktury id_faktury,
*id_dostawcy* [dostawcy.id] *id_dostawcy*,
data data
} }
zakupy_wiersze { zakupy_wiersze {
**id** **id**,
*id_zakupu* [zakupy.id] *id_zakupu*,
*skladnik_id* [skladniki.id] *skladnik_id*,
ilosc ilosc,
koszt koszt
} }
## Opis funkcjonalności ### Opis funkcjonalności
- Dodawanie zamówień od klientów - Dodawanie zamówień od klientów
- Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie - Dodawanie klientów do zamówienia, aby wiedzieć gdzie dostarczyć zamówienie
@ -120,25 +120,25 @@ zakupy_wiersze {
- Wprowadzenie dostawców składników - Wprowadzenie dostawców składników
- Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach - Śledzenie transackji sprzedażowych oraz zakupowch na skłądnikach
## Opis logiki bazy danych ### Opis logiki bazy danych
# Zakup #### Zakup
- Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość. - Tabelami do których prowadza się dane są tabele [zakupu] i [zakupy_wiersze]. Do tabeli zakupy wprowadzamy ogólne dane o fakturze zakupowej. Do tabeli [zakupy_wiersze] wprowadzamy dokładne pozycje skłądników oraz ich ilość.
- Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać. - Dostępne skadniki wybieramy z tabeli [skladniki], która wcześniej została uzupełniona on potrzebne skłądniki. W razie braku składniku w kartotece składników, należy go dodać.
- Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy]. - Wybieramy również dostawcę, z tabeli [dostawcy].
- Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim. - Po zatwierdzeniu faktury, automatycznie wprowadzają się pozycje do tabeli [składniki_transakcje] ze znakiem dodatnim.
# Sprzedaż #### Sprzedaż
- Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym. - Zamówienia są importowane ze strony internetowej, gdzie klienci pizzerii mogą złożyć zamówienie, lub wprowadzane ręcznie przez personel przy zamówieniu telefonicznym oraz osobistym.
- Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu. - Jesli klient zamawia na dowóz, wybiera się jego adres z kartoteki kleintów (tabela [klienci]), lub zostawia się puste pola w przypadku zamówienia na miejscu.
- Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia. - Na podstawie zamówienia, system odrazu sprawdzi czy ilość skłądników jest wystarczająca do zrealizowania zamówienia.
- W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów. - W tabeli [zamowienia_wiersze] wybiera się produkty z tabeli [produkty], i wpisuje ich ilość. System automatycznie przpeisze ustalona cenę, oraz obliczy jaki jest koszt produktu na podstawie jego skłądników z ostatnich zakupów.
- Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy] - Po zatwierdzniu zamówienia, w tabeli [składniki_transakcje] odejmuje sią się odpowiednie składniki, w odpowiedniej ilości poprzed ich definicję w tabeli [produkty_przepisy]
# Stan Magazynowy #### Stan Magazynowy
- Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku. - Stan magazynowy otrzymuje się poprzez zsumowanie wszystkich transkacji z tabeli [składniki_transakcje] zgrupowanych po składniku.
# Produkty a składniki #### Produkty a składniki
- Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat". - Produkty są to pozycje oferowane do sprzedaży przez pizzerię "PizzaFat".
- Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami) - Każdy produkt skłąda się ze skłądników. np (Pizza Salami: Mąka, Drożdze, Sól, Ser, Pomidor, Salami)
- Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu. - Definiuje się ilość każdego skłądnika potrzebnego do wyprodukowania produktu.