APO_Restaurant/use-case-4.md

84 lines
2.5 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2020-11-18 11:07:10 +01:00
Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza
=====================
**Aktor podstawowy:** <!-- np. Kelner -->
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
-----------------------------------------------
- Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach
- Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu
Warunki wstępne:
----------------
2020-11-25 09:09:06 +01:00
Kelner jest zalogowany w systemie
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Kelner korzysta z systemu w celu realizowania zamówień
Warunki końcowe:
----------------
2020-11-25 09:09:06 +01:00
Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
---------------------------------------
1. Kucharz powiadamia, że potrawa jest zrobiona i czeka na odbiór
2. Kelner odbiera zamówienie i zaznacza jako zrobione
2020-11-25 09:09:06 +01:00
3. Klient otrzymuje posiłek od kelnera
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
------------------------------------
2020-11-25 09:09:06 +01:00
*a. System się zawiesza <!-- rozszerzenie *a może wystąpić w dowolnym kroku -->
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-11-25 09:09:06 +01:00
1. Restart systemu *a
2. Czekanie aż system się włączy (max 30 s.)
2.1 System się włączył, kontynuacja zamówienia
2.2 System dalej nie działą. Przechodzimy na komunikacje werbalną i prosimy kucharza o zawołanie nas kiedy potrawa jest gotowa. Zapisujemy wszystko w notesie.
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-11-25 09:14:43 +01:00
1. Błąd wezwania
2020-11-25 09:09:06 +01:00
1. Kucharz zaznacza, że potrawa jest zrobiona mimoo faktu, że nie jest
1.a Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z gotowe na w_toku
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-11-25 09:09:06 +01:00
1.b Kelner podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie
1.b.1 Kelner zaznacza, że był to błąd
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-11-25 09:14:43 +01:00
3. Kelner przynosi złą potrawę
2020-11-25 09:09:06 +01:00
3.1 Klient powiadamia Kelnera, że to nie jest jego potrawa
3.2 Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę
3.3 Kelner sprawdza czy ktoś inny zamówił taką potrawę
3.2.a Ktoś zamawiał taką potrawę
- kelner zanosi potrawę
3.2.b Nikt nie zamawiał takiej potrawy
- obsługa dostaje darmową potrawę
3.4 Po zrobieniu nowej, poprawnej potrawy klient otrzymuje posiłek
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Wymagania specjalne:
--------------------
- ... <!--np. Interfejs użytkownika musi być dostępny w języku polskim i angielskim. -->
- ...
- ...
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
---------------------------------------------------------------
2a. ...
2b. ...
3a. ... <!-- np. 3a. Pin składa się z 4 cyfr. -->
Kwestie otwarte:
----------------
- ... <!-- np. Czy dopuszczamy autoryzację z wykorzystaniem rozpoznawania twarzy?-->
- ...
- ...