103 lines
3.0 KiB
Markdown
103 lines
3.0 KiB
Markdown
Use Case 3: Kelner przyjmuje zamówienie
|
|
=====================
|
|
|
|
**Aktor podstawowy: Kelner**
|
|
|
|
|
|
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
|
-----------------------------------------------
|
|
|
|
- Kelner: Łatwy i szybki sposób wprowadzania danych o zamówieniu.
|
|
|
|
- Kucharz: Dostaje informacje o nowym zamówieniu do realizacji.
|
|
|
|
Warunki wstępne:
|
|
----------------
|
|
|
|
Kelner jest zalogowany do systemu.
|
|
|
|
Warunki końcowe:
|
|
----------------
|
|
|
|
Zamówienie znajduje się w systemie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
|
---------------------------------------
|
|
|
|
1. Kelner tworzy nowe zamówienie na numer stolika, który obsługuje.
|
|
2. Kelner wprowadza do systemu kolejne produkty, które zamawia klient.
|
|
3. System wyświetla animacje sugerującą dodanie produktu do zamówienia.
|
|
4. Po wprowadzeniu wszystkich posiłków, system wyświetla Kelnerowi podsumowanie zamówienia.
|
|
5. Kelner zatwierdza zamówienie.
|
|
6. System wyświetla komunikat o poprawnym dodaniu zamówienia do bazy.
|
|
|
|
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
|
------------------------------------
|
|
|
|
*a. System zamówieniowy ulega awarii.
|
|
|
|
1. System zapisuje bazy w bezpiecznej pamięci.
|
|
2. Na urządzeniach (tabletach) kelnerów oraz ekranach dla kucharzy .wyświetlany jest widoczny błąd.
|
|
3. System uruchamiany jest ponownie i odtworzony jest stan sprzed awarii.
|
|
|
|
1a. Kelner omyłkowo wpisuje numer stolika, który jest zajęty.
|
|
|
|
1. System wyświetla na tablecie kelnera błąd o istniejącym już zamówieniu dla danego stolika.
|
|
2. Stan systemu powraca do kroku 1.
|
|
|
|
2a. Kelner wpisuje zły numer stolika i chce go zmienić.
|
|
|
|
1. Kelner klika na pole edycji numeru stolika.
|
|
2. Po wpisaniu nowego numeru stolika system sprawdza poprawność numeru
|
|
|
|
2a. Numer stolika jest już zajęty
|
|
1. System zaznacza numer na czerwono i nie pozwala go zaktualizować.
|
|
|
|
3. System aktualizuje numer stolika.
|
|
|
|
2b. Kelner wybiera niedostępny produkt.
|
|
|
|
1. System wyświetla powiadomienie o niedostępności produktu i nie dodaje produktu do zamówienia.
|
|
|
|
4a. Kelner chcę zmodyfikować zamówienie po podsumowaniu.
|
|
|
|
1. Kelner wybiera opcje modyfikacji zamówienia.
|
|
2. Stan systemu powraca do roku 2.
|
|
|
|
5a. Podczas potwierdzania zamówienia, któryś z produktów przestaje być dostępny
|
|
|
|
1. System wyświetla komunikat o braku danego zamówienia.
|
|
2. Kelner wybiera, czy chcę zmienić ten produkt na inny.
|
|
|
|
a. Kelner chce powrócić do edycji zamówienia
|
|
1. System usuwa nieaktualny produkt z zamówienia.
|
|
2. Stan systemu powraca do 2.
|
|
b. Kelner nie chce zamieniać produktu.
|
|
1. System usuwa nieaktualny produkt z zamówienia.
|
|
2. Stan systemu powraca do 4.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wymagania specjalne:
|
|
--------------------
|
|
|
|
- Nazwy produktów w języku polskim i angielskim
|
|
|
|
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
|
|
---------------------------------------------------------------
|
|
|
|
- Tablet dotykowy
|
|
|
|
Kwestie otwarte:
|
|
----------------
|
|
|
|
- ... <!-- np. Czy dopuszczamy autoryzację z wykorzystaniem rozpoznawania twarzy?-->
|
|
|
|
- ...
|
|
|
|
- ... |