84 lines
2.5 KiB
Markdown
84 lines
2.5 KiB
Markdown
Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza
|
|
=====================
|
|
|
|
**Aktor podstawowy:** <!-- np. Kelner -->
|
|
|
|
|
|
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
|
-----------------------------------------------
|
|
|
|
- Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach
|
|
|
|
- Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu
|
|
|
|
Warunki wstępne:
|
|
----------------
|
|
Kelner jest zalogowany w systemie
|
|
Kelner korzysta z systemu w celu realizowania zamówień
|
|
|
|
Warunki końcowe:
|
|
----------------
|
|
Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie
|
|
|
|
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
|
---------------------------------------
|
|
|
|
1. Kucharz powiadamia, że potrawa jest zrobiona i czeka na odbiór
|
|
2. Kelner odbiera zamówienie i zaznacza jako zrobione
|
|
3. Klient otrzymuje posiłek od kelnera
|
|
|
|
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
|
------------------------------------
|
|
|
|
*a. System się zawiesza <!-- rozszerzenie *a może wystąpić w dowolnym kroku -->
|
|
|
|
1. Restart systemu *a
|
|
2. Czekanie aż system się włączy (max 30 s.)
|
|
2.1 System się włączył, kontynuacja zamówienia
|
|
2.2 System dalej nie działą. Przechodzimy na komunikacje werbalną i prosimy kucharza o zawołanie nas kiedy potrawa jest gotowa. Zapisujemy wszystko w notesie.
|
|
|
|
1. Błąd wezwania
|
|
1. Kucharz zaznacza, że potrawa jest zrobiona mimoo faktu, że nie jest
|
|
1.a Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z gotowe na w_toku
|
|
|
|
1.b Kelner podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie
|
|
1.b.1 Kelner zaznacza, że był to błąd
|
|
|
|
|
|
3. Kelner przynosi złą potrawę
|
|
3.1 Klient powiadamia Kelnera, że to nie jest jego potrawa
|
|
3.2 Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę
|
|
3.3 Kelner sprawdza czy ktoś inny zamówił taką potrawę
|
|
3.2.a Ktoś zamawiał taką potrawę
|
|
- kelner zanosi potrawę
|
|
3.2.b Nikt nie zamawiał takiej potrawy
|
|
- obsługa dostaje darmową potrawę
|
|
3.4 Po zrobieniu nowej, poprawnej potrawy klient otrzymuje posiłek
|
|
|
|
|
|
Wymagania specjalne:
|
|
--------------------
|
|
|
|
- ... <!--np. Interfejs użytkownika musi być dostępny w języku polskim i angielskim. -->
|
|
|
|
- ...
|
|
|
|
- ...
|
|
|
|
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
|
|
---------------------------------------------------------------
|
|
|
|
2a. ...
|
|
|
|
2b. ...
|
|
|
|
3a. ... <!-- np. 3a. Pin składa się z 4 cyfr. -->
|
|
|
|
Kwestie otwarte:
|
|
----------------
|
|
|
|
- ... <!-- np. Czy dopuszczamy autoryzację z wykorzystaniem rozpoznawania twarzy?-->
|
|
|
|
- ...
|
|
|
|
- ... |