2.5 KiB
Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza
Aktor podstawowy:
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
-
Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach
-
Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu
Warunki wstępne:
Kelner jest zalogowany w systemie Kelner korzysta z systemu w celu realizowania zamówień
Warunki końcowe:
Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
- Kucharz powiadamia, że potrawa jest zrobiona i czeka na odbiór
- Kelner odbiera zamówienie i zaznacza jako zrobione
- Klient otrzymuje posiłek od kelnera
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
*a. System się zawiesza
-
Restart systemu *a
-
Czekanie aż system się włączy (max 30 s.) 2.1 System się włączył, kontynuacja zamówienia 2.2 System dalej nie działą. Przechodzimy na komunikacje werbalną i prosimy kucharza o zawołanie nas kiedy potrawa jest gotowa. Zapisujemy wszystko w notesie.
-
Błąd wezwania
-
Kucharz zaznacza, że potrawa jest zrobiona mimoo faktu, że nie jest 1.a Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z gotowe na w_toku
1.b Kelner podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie 1.b.1 Kelner zaznacza, że był to błąd
-
-
Kelner przynosi złą potrawę 3.1 Klient powiadamia Kelnera, że to nie jest jego potrawa 3.2 Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę 3.3 Kelner sprawdza czy ktoś inny zamówił taką potrawę 3.2.a Ktoś zamawiał taką potrawę - kelner zanosi potrawę 3.2.b Nikt nie zamawiał takiej potrawy - obsługa dostaje darmową potrawę 3.4 Po zrobieniu nowej, poprawnej potrawy klient otrzymuje posiłek
Wymagania specjalne:
-
...
-
...
-
...
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
2a. ...
2b. ...
3a. ...
Kwestie otwarte:
-
...
-
...
-
...