2.5 KiB
2.5 KiB
Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza
Aktor podstawowy: Kelner
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
- Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach
- Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu
Warunki wstępne:
Kelner jest zalogowany w systemie Kelner korzysta z systemu w celu realizacji zamówień Kucharz korzysta z systemu w celu realizacji zamówień
Warunki końcowe:
Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
- Kucharz zmienia status zamówienia, które jest w stanie "W trakcie realizacji" na status "Ukończone"
- System odpowiednio zmieni status zamówienia, z “W trakcie realizacji” na “Ukończone”
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
*a. Błąd Systemu
- Kucharz/Kelner restartuje system
- System wyświetla informacje o postępach restaru (ok. 30 sekund) 2.1 Restart systemu dobiegł końca. 2.2 Wyświetliła się informacja o błędzie restartu. Przechodzimy na komunikacje werbalną.
*1a. Błąd wezwania
- Kucharz błędnie zaznacza, że potrawa jest zrobiona 1.1. Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z "gotowe" na "w_toku" 1.2. Kelner wyświetla status potrawy jako "gotowe", podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie 1.2.1. Kelner zaznacza w systemie błąd i zmienia status potrawy na "w_toku"
*2a. Kelner przynosi złą potrawę. (Inna niż w systemie / błędnie wprowadzona do systemu)
- Klient powiadamia Kelnera, że potrawa, którą otrzymał (widniejąca w systemie) nie była tą, którą zamawiał
- Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę wpisując ją w systemie
- Kelner sprawdza w systemie czy jakiś inny klient zamawiał taką samą potrawę
3.a Istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą 1. Kelner podaje potrawę nowemu klientowi i zmienia w statusie potrawę jako "zrealizowana"
3.b Nie istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą 1. Kelner zaznacza w systemie, że istnieje darmowa potrawa dla personelu