AiPO_Automat_spozywczy/use-case-5.md
2020-11-24 21:22:45 +01:00

2.1 KiB

Use Case 5: Kontrola wymogów sanitarnych

Aktor podstawowy: Czas, pracownik obsługi.

Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:

  • Właściciel automatu: sprawna kontrola terminów przydatności produktów sprzedawanych w swoim automacie. Sprzedaż nieświeżych produktów może skutkować konsekwencjami prawnymi.

  • Klient: Kupowanie produktów zdatnych do spożycia.

Warunki wstępne:

Automat połączony jest z systemem zewnętrznym (zarządzanym przez pracownika obsługi) obsługującym powiadomienia automatu. Automat wyposażony jest w produkty.

Warunki końcowe:

W automacie dostępne są do sprzedaży klientom, tylko produkty z ważną datą przydatności.

Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):

  1. O godzinie 6:00 i 18:00 rozpoczynana jest kontrola terminów przydatności.

  2. Możliwość dokonania zakupu zostaje zablokowana.

  3. Automat odczytuje datę przydatności produktu.

  4. Automat stwierdza, że produkt nadaje się do sprzedaży.

    Automat wykonuje krok 3. - 4. do momentu, w którym sprawdzone zostaną wszystkie produkty.

  5. Automat przesyła podsumowanie kontroli do zewnętrznego systemu.

  6. Automat odblokowuje możliwość dokonania zakupu.

  7. Pracownik obsługi potwierdza otrzymanie podsumowania kontroli.

Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):

*a. Automat zawiesza się

  1. Pracownik obsługi restartuje automat.
  2. Proces kontroli terminów przydatności musi zostać rozpoczęty od nowa.

4a. Automat wykryje produkt niezdatny do spożycia.

  1. Automat blokuje sprzedaż danego produktu.
  2. Automat zaksięgowuje produkt niezdatny do spożycia w podsumowaniu. 

Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:

1a. Proces kontroli produktów trwa nie dłużej niż 40 sekund.

Kwestie otwarte:

  • Co ile / kiedy dokładnie usuwane są, przez pracownika obsługi, produkty niezdatne do spożycia?