AiPO_Automat_spozywczy/use-case-5.md

2.6 KiB

Use Case 5: Kontrola wymogów sanitarnych

Aktor podstawowy: Czas.

Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:

  • Właściciel automatu: sprzedaż produktów zdatnych do spożycia. Sprzedaż nieświeżych produktów może mieć konsekwencje prawne.

  • Klient: Kupowanie produktów zdatnych do spożycia.

  • Pracownik obsługi: sprawna kontrola terminów przydatności produktów sprzedawanych w automacie.

Warunki wstępne:

Automat połączony jest z systemem zewnętrznym (zarządzanym przez pracownika obsługi) obsługującym powiadomienia automatu. Automat wyposażony jest w produkty.

Warunki końcowe:

W automacie dostępne są do sprzedaży klientom, tylko produkty z ważną datą przydatności.

Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):

  1. O godzinie 6:00 i 18:00 rozpoczynana jest kontrola terminów przydatności.

  2. Możliwość dokonania zakupu zostaje zablokowana.

  3. Automat odczytuje datę przydatności produktu.

  4. Automat stwierdza, że produkt nadaje się do sprzedaży; przechodzi do następnego produktu.

    Automat wykonuje krok 3. - 4. do momentu, w którym sprawdzone zostaną wszystkie produkty.

  5. Automat zapisuje podsumowanie kontroli.

  6. Automat przesyła podsumowanie kontroli do zewnętrznego systemu.

  7. Automat odblokowuje możliwość dokonania zakupu.

Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):

*a. Automat zawiesza się

  1. Pracownik obsługi restartuje automat.
  2. Proces kontroli terminów przydatności musi zostać rozpoczęty od nowa o następnej godzinie kontrolnej.

4a. Automat wykryje produkt niezdatny do spożycia.

  1. Automat blokuje sprzedaż danego produktu.
  2. Automat zaksięgowuje produkt niezdatny do spożycia w podsumowaniu. 

5 - 6a. Zapisanie / wysłanie podsumowania nie powiedzie się.

  1. Automat zgłasza usterkę (Use case 3).

Wymagania specjalne:

1a. Proces kontroli produktów trwa nie dłużej niż 60 sekund.

Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:

3a. Automat odczytuje datę przydatności produktu z bazy danych, z pamięci.

5a. Podsumowanie kontroli zostaje zapisane w bazie przed wysłaniem.

Kwestie otwarte:

  • Co ile / kiedy dokładnie usuwane są, przez pracownika obsługi, produkty niezdatne do spożycia?