2021-10-20 10:47:02 +02:00
2021-10-20 11:07:48 +02:00
Opis skrócony przypadków użycia
===============================
2021-10-20 13:20:49 +02:00
2021-10-20 11:07:48 +02:00
Aktorzy procesu i ich cele
--------------------------
2021-10-23 12:52:55 +02:00
Aktor | Cel
-------------------|------------------------------
Kelner | < ul > < li > zarządzanie zamówieniami< / li > < li > dodanie niestandardowej potrawy do zamówienia< / li > < li > sprawdzenie możliwości przygotowania potrawy (czy wystarczy na nią składników)< / li > < li > śledzenie statusu zamówienia< / li > < / ul >
2021-10-23 13:03:55 +02:00
Kasjer | < ul > < li > podgląd kosztu zamówienia i przyjęcie płatności< / li > < / ul >
2021-10-23 12:52:55 +02:00
Kucharz | < ul > < li > przyjmowanie i wydawanie zamówień< / li > < li > wgląd w zamówienia< / li > < / ul >
Pracownik Spiżarni | < ul > < li > aktualizacja stanu spiżarni< / li > < / ul >
2021-10-20 11:07:48 +02:00
Słownik
-------
2021-10-23 12:52:55 +02:00
Hasło |Opis
-----------------------|-----------------------------
Kasa | Terminal przyjmujący zapłaty.
TK | Terminal Kelnera.
Kuchnia | Terminal w kuchni.
Spiżarnia | Terminal w spiżarni.
Zamówienie | Lista potraw zamówionych przez klienta
Potrawa | Danie z konkretną listą składników oraz dostępnymi dodatkami.
Potrawa Niestandardowa | Potrawa ze zmodyfikowanymi składnikami.
Dodatek | Coś, co możesz dodać do potrawy.
2021-10-20 11:31:01 +02:00
2021-10-20 11:07:48 +02:00
Przypadki użycia
----------------
2021-10-26 05:36:35 +02:00
### Use case 1: Zarządzanie zamówieniami
Klient wymienia potrawy jakie pragnie zamówić z
menu restauracji. Kelner korzystając z TK, tworzy
nowe zamównienie i dodaje do niego potrawy wymienione
przez klienta. Na życzenie klienta kelner w trakcie
dodaje nowe, oraz modyfikuje lub usuwa wybrane istniejące
w zamówieniu potrawy. Nowe potrawy można dodawać do
momentu zapłaty za zamówienie. Usuwać, lub modyfikować
daną potrawę z zamówienia można do momentu, aż nie
rozpocznie się przyrządzanie tej konkretnej potrawy
w kuchni. Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane.
Po posiłku klient płaci za potrawy jakie znajdują się
w zamówienu i opuszcza restaurację.
### Use case 2: Dodanie potrawy niestandardowej
Klient opisuje niestandardową potrawę jaką chce
zamówić. Po kolei podaje składniki i dodatki, z
jakich chce aby ta potrawa się składała. Kelner
za pomocą TK tworzy potrawę niestandardową i
dodaje do niej wszystkie składniki i dodatki które,
wymienił klient. Koszt potrawy jest określony na
podstawie składników i dodatków z jakich ta potrawa
się składa. Kelner zatwierdza dodanie potrawy
niestandardowej i staje się ona częścią zamówienia.