added use-case-7.md and updated system-events.md; deprecated use-case-4.md

This commit is contained in:
fabian 2021-12-08 13:26:25 +01:00
parent 0fc245f739
commit 4e5114584b
3 changed files with 97 additions and 5 deletions

View File

@ -28,7 +28,20 @@ Use case 2: Dodawanie potrawy niestandardowej
7. Zatwierdzenie potrawy niestandardowej. 7. Zatwierdzenie potrawy niestandardowej.
8. Anulowanie potrawy niestandardowej. 8. Anulowanie potrawy niestandardowej.
Use Case 8: Przyjęcie płatności Use case 7:
---
1. Restart Systemu.
2. Stworzenie nowej dostawy.
3. Wyszukanie produktu w Spiżarni.
4. Wprowadzenie ilości produktu.
5. Dodanie produktu wraz z jego ilością do dostawy.
6. Zmiana ilości produktu dodanego do dostawy.
7. Akceptacja dostawy.
8. Anulowanie dostawy.
9. Aktualizacja stanu spiżarni o produkty zawarte w dostawie.
Use case 8: Przyjęcie płatności
--- ---
1. Restart systemu. 1. Restart systemu.

View File

@ -1,4 +1,6 @@
<!-- DEPRECIATED; not a use case -->
Use Case 4: Śledzenie statusu zamówienia Use Case 4: Śledzenie statusu zamówienia
======================================== ========================================
@ -15,9 +17,9 @@ Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
- Właściciel restauracji: - Właściciel restauracji:
- oczekuje wydajnej obsługi, aby budować reputację i móc obsłużyć jak najwięcej klientów. - oczekuje wydajnej obsługi, aby budować reputację i móc obsłużyć jak najwięcej klientów.
- Kucharz: - Kucharz:
- chce wiedzieć, którymi zamówieniami powinien się zająć - czy nie są już przygotowywane - chce wiedzieć, którymi zamówieniami powinien się zająć czy nie są już przygotowywane
przez innych kucharzy albo, czy nie zostały już zaserwowane, przez innych kucharzy albo, czy nie zostały już zaserwowane,
- chce, żeby zamówienia gotowe były szybko odbierane i serwowane - żeby nie stygły i nie - chce, żeby zamówienia gotowe były szybko odbierane i serwowane żeby nie stygły i nie
zajmowały miejsca w kuchni. zajmowały miejsca w kuchni.
- Kasjer: - Kasjer:
- chce mieć możliwość zakończania zamówień. - chce mieć możliwość zakończania zamówień.

77
use-case-7.md Normal file
View File

@ -0,0 +1,77 @@
Use Case 7: Aktualizacja stanu spiżarni
===
**Aktor Podstawowy:** Pracownik Spiżarni
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
---
- Pracownik Spiżarni:
- wyszukiwać produkty w bazie spiżarni,
- wprowadzać produkty do systemu,
- poprawiać ewentualne błędnie wprowadzone dane.
- Właściciel Restauracji:
- właściwie wprowadzonych produkty, aby wiadomo było,
czy wystarczy składników na zamówione dania oraz
kiedy należy zamówić kolejną dostawę.
Warunki wstępne:
---
- przyszła dostawa,
- Pracownik Spiżarni zalogował się do systemu.
Warunki końcowe:
---
- produkty zostały dodane do stanu spiżarni.
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
---
1. Pracownik Spiżarni inicjuje nową dostawę.
2. Wyszukuje produkt w bazie Spiżarni.
3. Wprowadza ilość produktu.
4. Akceptuje produkt i dodaje go do dostawy.
5. Powtarza punkty 2-4 aż do wprowadzenia wszystkich produktów.
6. Akceptuje dostawę.
7. Produkty z dostawy zostają dodane do Spiżarni.
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
---
*a. System się zaciął.
1. Pracownik Spiżarni resetuje system.
2. Autoryzuje się ponownie.
3. Przywrócony zostaje dotychczasowy stan dostawy.
2a. Danego produktu nie ma w bazie Spiżarni.
1. Pracownik Spiżarni zgłasza brak danego produktu managerowi.
2. Kontynuuje wprowadzanie reszty produktów.
6a. Pracownik Spiżarni wprowadził nieprawidłowy produkt.
1. Usuwa produkt z zamówienia.
2. Wprowadza go ponownie, odwołując się do kroków 2-4.
5-6a. Pracownik Spiżarni zauważył, że wprowadził nieprawidłową ilość produktu.
1. Pracownik Spiżarni zmienia ilość produktu.
Wymagania specjalne:
---
- klawiatura do wprowadzania produktów
- ekran, by można było sprawdzić wprowadzone dane
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
---
- (do kroku 2) wprowadzane produkty muszą znajdować się w bazie Spiżarni,
- (do kroku 3) ilość produktu musi być liczbą naturalną.
Kwestie otwarte:
---
- dodawanie nowych produktów do bazy Spiżarni,
- system powiadamiający o niskiej ilości produktu w Spiżarni.