added use-case-7.md and updated system-events.md; deprecated use-case-4.md
This commit is contained in:
parent
0fc245f739
commit
4e5114584b
@ -28,7 +28,20 @@ Use case 2: Dodawanie potrawy niestandardowej
|
|||||||
7. Zatwierdzenie potrawy niestandardowej.
|
7. Zatwierdzenie potrawy niestandardowej.
|
||||||
8. Anulowanie potrawy niestandardowej.
|
8. Anulowanie potrawy niestandardowej.
|
||||||
|
|
||||||
Use Case 8: Przyjęcie płatności
|
Use case 7:
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Restart Systemu.
|
||||||
|
2. Stworzenie nowej dostawy.
|
||||||
|
3. Wyszukanie produktu w Spiżarni.
|
||||||
|
4. Wprowadzenie ilości produktu.
|
||||||
|
5. Dodanie produktu wraz z jego ilością do dostawy.
|
||||||
|
6. Zmiana ilości produktu dodanego do dostawy.
|
||||||
|
7. Akceptacja dostawy.
|
||||||
|
8. Anulowanie dostawy.
|
||||||
|
9. Aktualizacja stanu spiżarni o produkty zawarte w dostawie.
|
||||||
|
|
||||||
|
Use case 8: Przyjęcie płatności
|
||||||
---
|
---
|
||||||
|
|
||||||
1. Restart systemu.
|
1. Restart systemu.
|
||||||
|
@ -1,4 +1,6 @@
|
|||||||
|
|
||||||
|
<!-- DEPRECIATED; not a use case -->
|
||||||
|
|
||||||
Use Case 4: Śledzenie statusu zamówienia
|
Use Case 4: Śledzenie statusu zamówienia
|
||||||
========================================
|
========================================
|
||||||
|
|
||||||
@ -15,9 +17,9 @@ Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
|||||||
- Właściciel restauracji:
|
- Właściciel restauracji:
|
||||||
- oczekuje wydajnej obsługi, aby budować reputację i móc obsłużyć jak najwięcej klientów.
|
- oczekuje wydajnej obsługi, aby budować reputację i móc obsłużyć jak najwięcej klientów.
|
||||||
- Kucharz:
|
- Kucharz:
|
||||||
- chce wiedzieć, którymi zamówieniami powinien się zająć - czy nie są już przygotowywane
|
- chce wiedzieć, którymi zamówieniami powinien się zająć — czy nie są już przygotowywane
|
||||||
przez innych kucharzy albo, czy nie zostały już zaserwowane,
|
przez innych kucharzy albo, czy nie zostały już zaserwowane,
|
||||||
- chce, żeby zamówienia gotowe były szybko odbierane i serwowane - żeby nie stygły i nie
|
- chce, żeby zamówienia gotowe były szybko odbierane i serwowane — żeby nie stygły i nie
|
||||||
zajmowały miejsca w kuchni.
|
zajmowały miejsca w kuchni.
|
||||||
- Kasjer:
|
- Kasjer:
|
||||||
- chce mieć możliwość zakończania zamówień.
|
- chce mieć możliwość zakończania zamówień.
|
||||||
@ -56,12 +58,12 @@ Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
|||||||
*b. Kelner albo Kucharz błędnie zmienił stan zamówienia.
|
*b. Kelner albo Kucharz błędnie zmienił stan zamówienia.
|
||||||
1. Należy cofnąć zmianę stanu zamówienia jak najszybciej.
|
1. Należy cofnąć zmianę stanu zamówienia jak najszybciej.
|
||||||
|
|
||||||
4a. Zamówienie nie zostało zaakceptowane przez klienta.
|
4 a. Zamówienie nie zostało zaakceptowane przez klienta.
|
||||||
1. Kelner może zwrócić zamówienie do kuchni. Wtedy jego status zmienia się na 'w kuchni'.
|
1. Kelner może zwrócić zamówienie do kuchni. Wtedy jego status zmienia się na 'w kuchni'.
|
||||||
2. Po poprawie zamówienia, kucharz zmienia jego stan na 'gotowe'.
|
2. Po poprawie zamówienia, kucharz zmienia jego stan na 'gotowe'.
|
||||||
3. Kelner odnosi klientowi zamówienie, zmienia jego stan na 'oddane'.
|
3. Kelner odnosi klientowi zamówienie, zmienia jego stan na 'oddane'.
|
||||||
|
|
||||||
5a. Klient nie opłacił zamówienia i opuścił restaurację.
|
5 a. Klient nie opłacił zamówienia i opuścił restaurację.
|
||||||
1. Można zmienić status zamówienia na 'nieopłacone' (zakończone).
|
1. Można zmienić status zamówienia na 'nieopłacone' (zakończone).
|
||||||
|
|
||||||
Wymagania specjalne:
|
Wymagania specjalne:
|
||||||
|
77
use-case-7.md
Normal file
77
use-case-7.md
Normal file
@ -0,0 +1,77 @@
|
|||||||
|
|
||||||
|
Use Case 7: Aktualizacja stanu spiżarni
|
||||||
|
===
|
||||||
|
|
||||||
|
**Aktor Podstawowy:** Pracownik Spiżarni
|
||||||
|
|
||||||
|
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
- Pracownik Spiżarni:
|
||||||
|
- wyszukiwać produkty w bazie spiżarni,
|
||||||
|
- wprowadzać produkty do systemu,
|
||||||
|
- poprawiać ewentualne błędnie wprowadzone dane.
|
||||||
|
|
||||||
|
- Właściciel Restauracji:
|
||||||
|
- właściwie wprowadzonych produkty, aby wiadomo było,
|
||||||
|
czy wystarczy składników na zamówione dania oraz
|
||||||
|
kiedy należy zamówić kolejną dostawę.
|
||||||
|
|
||||||
|
Warunki wstępne:
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
- przyszła dostawa,
|
||||||
|
- Pracownik Spiżarni zalogował się do systemu.
|
||||||
|
|
||||||
|
Warunki końcowe:
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
- produkty zostały dodane do stanu spiżarni.
|
||||||
|
|
||||||
|
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
1. Pracownik Spiżarni inicjuje nową dostawę.
|
||||||
|
2. Wyszukuje produkt w bazie Spiżarni.
|
||||||
|
3. Wprowadza ilość produktu.
|
||||||
|
4. Akceptuje produkt i dodaje go do dostawy.
|
||||||
|
5. Powtarza punkty 2-4 aż do wprowadzenia wszystkich produktów.
|
||||||
|
6. Akceptuje dostawę.
|
||||||
|
7. Produkty z dostawy zostają dodane do Spiżarni.
|
||||||
|
|
||||||
|
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
*a. System się zaciął.
|
||||||
|
1. Pracownik Spiżarni resetuje system.
|
||||||
|
2. Autoryzuje się ponownie.
|
||||||
|
3. Przywrócony zostaje dotychczasowy stan dostawy.
|
||||||
|
|
||||||
|
2a. Danego produktu nie ma w bazie Spiżarni.
|
||||||
|
1. Pracownik Spiżarni zgłasza brak danego produktu managerowi.
|
||||||
|
2. Kontynuuje wprowadzanie reszty produktów.
|
||||||
|
|
||||||
|
6a. Pracownik Spiżarni wprowadził nieprawidłowy produkt.
|
||||||
|
1. Usuwa produkt z zamówienia.
|
||||||
|
2. Wprowadza go ponownie, odwołując się do kroków 2-4.
|
||||||
|
|
||||||
|
5-6a. Pracownik Spiżarni zauważył, że wprowadził nieprawidłową ilość produktu.
|
||||||
|
1. Pracownik Spiżarni zmienia ilość produktu.
|
||||||
|
|
||||||
|
Wymagania specjalne:
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
- klawiatura do wprowadzania produktów
|
||||||
|
- ekran, by można było sprawdzić wprowadzone dane
|
||||||
|
|
||||||
|
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
- (do kroku 2) wprowadzane produkty muszą znajdować się w bazie Spiżarni,
|
||||||
|
- (do kroku 3) ilość produktu musi być liczbą naturalną.
|
||||||
|
|
||||||
|
Kwestie otwarte:
|
||||||
|
---
|
||||||
|
|
||||||
|
- dodawanie nowych produktów do bazy Spiżarni,
|
||||||
|
- system powiadamiający o niskiej ilości produktu w Spiżarni.
|
Loading…
Reference in New Issue
Block a user