This commit is contained in:
MeeHow2608 2021-11-03 11:14:12 +01:00
parent b2ef45e167
commit c59d7d9f9f

View File

@ -8,18 +8,21 @@ Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
----------------------------------------------- -----------------------------------------------
- Odbiorca1: Kelner - Odbiorca1: Kelner
- Chce mieć zapisaną w zamówieniu potrawę niestandardową, która jest zgodna z oczekiwaniami klienta. - Chce dodawać i edytować potrawy niestandardowe.
- Oczekuje, że utworzona potrawa niestandardowa zostanie dopisana do zamówienia.
- Chce mieć wgląd w szczegóły potrawy niestandardowej.
- Odbiorca2: Klient - Odbiorca2: Klient
- Chce zamówić niestandardową potrawę jako część swojego zamówienia. - Chce zamówić niestandardową potrawę jako część swojego zamówienia.
- Oczekuje sprawnej obsługi i dodania potrawy zgodnej z jego oczekiwaniami.
- Odbiorca3: Kuchnia - Odbiorca3: Kucharz
- Chce otrzymać w zamówieniu pełny opis potrawy, aby ją przygotować. - Chce otrzymać w zamówieniu pełny opis potrawy niestandardowej, aby ją przygotować.
Warunki wstępne: Warunki wstępne:
---------------- ----------------
Kelner i terminal kelnera są gotowi na przyjęcie zamówienia danego klienta. Kelner zbiera informacje od klienta na temat zamówienia. Terminal kelnera działa poprawnie.
Warunki końcowe: Warunki końcowe:
---------------- ----------------
@ -29,22 +32,22 @@ Potrawa jest dodana do listy zamówień. Jest traktowana jak każda inna potrawa
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa): Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
--------------------------------------- ---------------------------------------
1. Kelner podchodzi do klienta, by przyjąć zamówienie. 1. Klient prosi o zamówienie potrawy niestandardowej.
2. Klient prosi o opcję zamówienia potrawy niestandardowej. 2. Kelner wybiera opcje dodania potrawy niestandarowej.
3. Klient podaje szczegółowe informacje na temat potrawy - jej składniki i dodatki - a kelner zapisuje te informacje. 3. Klient podaje szczegółowe informacje na temat potrawy - jej składniki i dodatki. <!-- rozpisać?-->
4. Kelner zatwierdza potrawę. 4. Kelner wybiera składniki i dodatki zgodnie z oczekiwaniami klienta.
5. Potrawa trafia na listę zamówień. Dostępny jest podgląd szczegółowy potrawy. 5. Kelner zatwierdza potrawę.
6. Klient może zamówić kolejną potrawę niestandardową - powtarzane są kroki 2-5. 6. System dodaje potrawę do listy zamówienia. Dostępny jest podgląd szczegółowy potrawy.
7. Zamówienie jest gotowe, kelner odchodzi od stolika, klient czeka na przygotowanie zamówienia. 7. Klient może zamówić kolejną potrawę niestandardową - powtarzane są kroki 1-6.
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne): Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
------------------------------------ ------------------------------------
*a. nazwa rozszerzenia <!-- rozszerzenie *a może wystąpić w dowolnym kroku --> *a. W przypadku zawieszenia się systemu: <!-- rozszerzenie *a może wystąpić w dowolnym kroku -->
1. krok pierwszy rozszerzenia *a 1. Kelner resetuje system, prosi o odtworzenie stanu przed zawieszeniem.
2. krok drugi rozszerzenia *a 2. System odtwarza stan zamówienia i potraw niestandardowych.
3a. Brak podanych składników w spiżarni: 3a. Brak podanych składników w spiżarni:
@ -55,34 +58,29 @@ Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
1. Kelner anuluje tworzenie niestandardowej potrawy. 1. Kelner anuluje tworzenie niestandardowej potrawy.
2. Kelner kontynuuje zbieranie informacji na temat innych potraw zamawianych od klienta. 2. Kelner kontynuuje zbieranie informacji na temat innych potraw zamawianych od klienta.
2-5a. Klient zmienia zdanie i prosi kelnera o odrzucenie potrawy niestandardowej w trakcie jej tworzenia:
1. Kelner wybiera opcję anulowania tworzenia niestandardowej potrawy.
2. System nie dodaje do zamówienia anulowanej potrawy niestandardowej.
5a. Potrawa nie jest poprawna (np. jest pusta):
2-4a. Klient zmienia zdanie i prosi kelnera o odrzucenie potrawy niestandardowej w trakcie jej tworzenia: 1. System informuje o błędzie.
1. Kelner anuluje dodawanie niestandardowej potrawy do menu. 2. Kelner informuje klienta o zaistniałej sytuacji.
3. System nie zapisuje informacji o niepoprawnej potrafie.
4. Kontynuowany jest proces zbierania zamówienia od klienta.
Wymagania specjalne: Wymagania specjalne:
-------------------- --------------------
- ... <!--np. Interfejs użytkownika musi być dostępny w języku polskim i angielskim. --> - Terminal kelnera działa na ekranie dotykowym.
- ...
- ...
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane: Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
--------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------
2a. ... 5a. Potrawa niestandardowa składa się z conajmniej jednego składnika, dodatki są opcjonalne.
2b. ...
3a. ... <!-- np. 3a. Pin składa się z 4 cyfr. -->
Kwestie otwarte: Kwestie otwarte:
---------------- ----------------
- ... <!-- np. Czy dopuszczamy autoryzację z wykorzystaniem rozpoznawania twarzy?--> - Czy niestandardowa potrawa może składać się z jakichkolwiek składnikow ze spiżarni?
- ...
- ...