Projekt_APO_Restauracja/use-case-7.md

2.1 KiB

Use Case 7: Aktualizacja stanu spiżarni

Aktor Podstawowy: Pracownik Spiżarni

Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:

  • Pracownik Spiżarni:

    • wyszukiwać produkty w bazie spiżarni,
    • wprowadzać produkty do systemu,
    • poprawiać ewentualne błędnie wprowadzone dane.
  • Właściciel Restauracji:

    • właściwie wprowadzonych produkty, aby wiadomo było, czy wystarczy składników na zamówione dania oraz kiedy należy zamówić kolejną dostawę.

Warunki wstępne:

  • przyszła dostawa,
  • Pracownik Spiżarni zalogował się do systemu.

Warunki końcowe:

  • produkty zostały dodane do stanu spiżarni.

Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):

  1. Pracownik Spiżarni inicjuje nową dostawę.
  2. Wyszukuje produkt w bazie Spiżarni.
  3. Wprowadza ilość produktu.
  4. Akceptuje produkt i dodaje go do dostawy.
  5. Powtarza punkty 2-4 aż do wprowadzenia wszystkich produktów.
  6. Akceptuje dostawę.
  7. Produkty z dostawy zostają dodane do Spiżarni.

Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):

*a. System się zaciął.

  1. Pracownik Spiżarni resetuje system.
  2. Autoryzuje się ponownie.
  3. Przywrócony zostaje dotychczasowy stan dostawy.

2a. Danego produktu nie ma w bazie Spiżarni.

  1. Pracownik Spiżarni zgłasza brak danego produktu managerowi.
  2. Kontynuuje wprowadzanie reszty produktów.

6a. Pracownik Spiżarni wprowadził nieprawidłowy produkt.

  1. Usuwa produkt z zamówienia.
  2. Wprowadza go ponownie, odwołując się do kroków 2-4.

5-6a. Pracownik Spiżarni zauważył, że wprowadził nieprawidłową ilość produktu.

  1. Pracownik Spiżarni zmienia ilość produktu.

Wymagania specjalne:

  • klawiatura do wprowadzania produktów
  • ekran, by można było sprawdzić wprowadzone dane

Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:

  • (do kroku 2) wprowadzane produkty muszą znajdować się w bazie Spiżarni,
  • (do kroku 3) ilość produktu musi być liczbą naturalną.

Kwestie otwarte:

  • dodawanie nowych produktów do bazy Spiżarni,
  • system powiadamiający o niskiej ilości produktu w Spiżarni.