97 lines
4.7 KiB
Markdown
97 lines
4.7 KiB
Markdown
|
|
Opis skrócony przypadków użycia
|
|
===============================
|
|
|
|
|
|
Aktorzy procesu i ich cele
|
|
--------------------------
|
|
|
|
Aktor | Cel
|
|
-------------------|------------------------------
|
|
Kelner | <ul> <li>zarządzanie zamówieniami</li> <li>dodanie niestandardowej potrawy do zamówienia</li> <li>sprawdzenie możliwości przygotowania potrawy (czy wystarczy na nią składników)</li> <li>śledzenie statusu zamówienia</li> </ul>
|
|
Kasjer | <ul> <li>podgląd kosztu zamówienia i przyjęcie płatności</li> </ul>
|
|
Kucharz | <ul> <li>przyjmowanie i wydawanie zamówień</li> <li>wgląd w zamówienia</li> </ul>
|
|
Pracownik Spiżarni | <ul> <li>aktualizacja stanu spiżarni</li> </ul>
|
|
|
|
|
|
Słownik
|
|
-------
|
|
|
|
Hasło |Opis
|
|
-----------------------|-----------------------------
|
|
Kasa | Terminal przyjmujący zapłaty.
|
|
TK | Terminal Kelnera.
|
|
Kuchnia | Terminal w kuchni.
|
|
Spiżarnia | Terminal w spiżarni.
|
|
Zamówienie | Lista potraw zamówionych przez klienta
|
|
Potrawa | Danie z konkretną listą składników oraz dostępnymi dodatkami.
|
|
Potrawa Niestandardowa | Potrawa ze zmodyfikowanymi składnikami.
|
|
Dodatek | Coś, co możesz dodać do potrawy.
|
|
|
|
|
|
Przypadki użycia
|
|
----------------
|
|
|
|
### Use case 1: Zarządzanie zamówieniami
|
|
|
|
Klient wymienia potrawy, jakie pragnie zamówić z
|
|
menu restauracji. Kelner, korzystając z TK, tworzy
|
|
nowe zamówienie i dodaje do niego potrawy wymienione
|
|
przez klienta. Po złożeniu zamówienia, kelner może
|
|
(na życzenie klienta) dodawać nowe potrawy oraz
|
|
modyfikować lub usuwać wybrane istniejące w zamówieniu
|
|
potrawy. Nowe potrawy można dodawać do momentu zapłaty
|
|
za zamówienie. Usuwać lub modyfikować daną potrawę
|
|
z zamówienia można do momentu, aż nie rozpocznie
|
|
się przyrządzanie tej konkretnej potrawy w kuchni.
|
|
Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane. Po posiłku
|
|
klient płaci za potrawy, jakie znajdują się w zamówieniu
|
|
i opuszcza restaurację.
|
|
|
|
### Use case 2: Dodanie potrawy niestandardowej
|
|
|
|
Klient opisuje niestandardową potrawę, jaką chce
|
|
zamówić. Po kolei podaje składniki i dodatki, z
|
|
jakich chce, aby ta potrawa się składała. Kelner
|
|
za pomocą TK tworzy potrawę niestandardową i
|
|
dodaje do niej wszystkie składniki i dodatki które,
|
|
wymienił klient. Koszt potrawy jest określony na
|
|
podstawie składników i dodatków, z jakich ta potrawa
|
|
się składa. Kelner zatwierdza dodanie potrawy
|
|
niestandardowej i staje się ona częścią zamówienia.
|
|
|
|
### Use case 3: Sprawdzanie możliwości przygotowania potrawy
|
|
|
|
Kelner przyjmuje zamówienie od klienta. W TK przy każdej potrawie kelner ma informacje na temat dostępności składników
|
|
potrawy. Kelner zapisuje tylko dania, które są dostępne (mają wszystkie potrzebne składniki w spiżarni) i tylko je
|
|
przekazuje do kuchni.
|
|
|
|
### Use case 4: Śledzenie statusu zamówienia
|
|
|
|
Kelner przez cały proces obsługi klienta może sprawdzić stan jego zamówienia w TK. Zamówienia mają swoje stany,
|
|
które opisują, jaki jest etap realizacji zamówienia klienta. Po przyjęciu zamówienia i przekazaniu go do kuchni
|
|
TK wyświetla informacje o zrealizowaniu danego zamówienia. Kelner może odebrać gotowe zamówienie z kuchni
|
|
i zanieść je klientowi.
|
|
|
|
### Use case 5: Przyjmowanie i wydawanie zamówień
|
|
|
|
Kucharz zaczyna przygotowywać zamówienie. Zmienia jego status na 'przyjęte' poprzez terminal w kuchni.
|
|
Kucharz kończy przygotowywać zamówienie. Zmienia jego status na 'gotowe', tym samym wydając zamówienie.
|
|
|
|
### Use case 6: Wgląd w zamówienia
|
|
|
|
Kucharz ma na terminalu w kuchni listę zamówień. Klikając w dowolny jej element, może zapoznać się ze składem
|
|
danego zamówienia - t.j. listą potraw.
|
|
|
|
### Use case 7: Aktualizacja stanu spiżarni
|
|
|
|
Nowa dostawa produktów spożywczych trafia do spiżarni. Pracownik spiżarni weryfikuje zgodność faktury z zawartością dostawy.
|
|
Za pomocą terminala, wprowadza do systemu dostarczoną ilość każdego z przyjętych produktów.
|
|
System dodaje te wartości do aktualnego stanu spiżarni i zapisuje go.
|
|
|
|
### Use case 8: Podgląd kosztu zamówienia i przyjęcie płatności
|
|
|
|
Klient podchodzi do kasy w celu opłacenia spożytego wcześniej zamówienia. Informuje kasjera o numerze stolika, przy którym siedział.
|
|
Kasjer, za pomocą terminala, wprowadza numer stolika do systemu. Na tej podstawie system identyfikuje zamówienie oraz wyświetla należną kwotę.
|
|
Klient wybiera jeden z dostępnych sposobów realizowania płatności. System weryfikuje i zapisuje płatność,
|
|
komunikując się w razie potrzeby z odpowiednimi systemami zewnętrznymi. Klient otrzymuje paragon i odchodzi od kasy. |