2.1 KiB
2.1 KiB
Use Case 7: Aktualizacja stanu spiżarni
Aktor Podstawowy: Pracownik Spiżarni
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
-
Pracownik Spiżarni:
- wyszukiwać produkty w bazie spiżarni,
- wprowadzać produkty do systemu,
- poprawiać ewentualne błędnie wprowadzone dane.
-
Właściciel Restauracji:
- właściwie wprowadzonych produkty, aby wiadomo było, czy wystarczy składników na zamówione dania oraz kiedy należy zamówić kolejną dostawę.
Warunki wstępne:
- przyszła dostawa,
- Pracownik Spiżarni zalogował się do systemu.
Warunki końcowe:
- produkty zostały dodane do stanu spiżarni.
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
- Pracownik Spiżarni inicjuje nową dostawę.
- Wyszukuje produkt w bazie Spiżarni.
- Wprowadza ilość produktu.
- Akceptuje produkt i dodaje go do dostawy.
- Powtarza punkty 2-4 aż do wprowadzenia wszystkich produktów.
- Akceptuje dostawę.
- Produkty z dostawy zostają dodane do Spiżarni.
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
*a. System się zaciął.
- Pracownik Spiżarni resetuje system.
- Autoryzuje się ponownie.
- Przywrócony zostaje dotychczasowy stan dostawy.
2a. Danego produktu nie ma w bazie Spiżarni.
- Pracownik Spiżarni zgłasza brak danego produktu managerowi.
- Kontynuuje wprowadzanie reszty produktów.
6a. Pracownik Spiżarni wprowadził nieprawidłowy produkt.
- Usuwa produkt z zamówienia.
- Wprowadza go ponownie, odwołując się do kroków 2-4.
5-6a. Pracownik Spiżarni zauważył, że wprowadził nieprawidłową ilość produktu.
- Pracownik Spiżarni zmienia ilość produktu.
Wymagania specjalne:
- klawiatura do wprowadzania produktów
- ekran, by można było sprawdzić wprowadzone dane
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
- (do kroku 2) wprowadzane produkty muszą znajdować się w bazie Spiżarni,
- (do kroku 3) ilość produktu musi być liczbą naturalną.
Kwestie otwarte:
- dodawanie nowych produktów do bazy Spiżarni,
- system powiadamiający o niskiej ilości produktu w Spiżarni.