2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza
|
|
|
|
=====================
|
|
|
|
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
**Aktor podstawowy:** Kelner
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
|
|
|
-----------------------------------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
- Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach
|
|
|
|
- Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu
|
|
|
|
|
|
|
|
Warunki wstępne:
|
|
|
|
----------------
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
|
2020-11-25 09:09:06 +01:00
|
|
|
Kelner jest zalogowany w systemie
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
Kelner korzysta z systemu w celu realizacji zamówień
|
|
|
|
Kucharz korzysta z systemu w celu realizacji zamówień
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
|
|
|
Warunki końcowe:
|
|
|
|
----------------
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
|
2020-11-25 09:09:06 +01:00
|
|
|
Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
|
|
|
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
|
|
|
---------------------------------------
|
|
|
|
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
1. Kucharz zmienia status zamówienia, które jest w stanie "W trakcie realizacji" na status "Ukończone"
|
|
|
|
2. System odpowiednio zmieni status zamówienia, z “W trakcie realizacji” na “Ukończone”
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
|
|
|
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
|
|
|
------------------------------------
|
|
|
|
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
*a. Błąd Systemu
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
1. Kucharz/Kelner restartuje system
|
|
|
|
2. System wyświetla informacje o postępach restaru (ok. 30 sekund)
|
|
|
|
2.1 Restart systemu dobiegł końca.
|
|
|
|
2.2 Wyświetliła się informacja o błędzie restartu. Przechodzimy na komunikacje werbalną.
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
|
|
|
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
*1a. Błąd wezwania
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
1. Kucharz błędnie zaznacza, że potrawa jest zrobiona
|
|
|
|
1.1. Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z "gotowe" na "w_toku"
|
|
|
|
1.2. Kelner wyświetla status potrawy jako "gotowe", podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie
|
|
|
|
1.2.1. Kelner zaznacza w systemie błąd i zmienia status potrawy na "w_toku"
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
2020-12-02 07:45:39 +01:00
|
|
|
*2a. Kelner przynosi złą potrawę. (Inna niż w systemie / błędnie wprowadzona do systemu)
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Klient powiadamia Kelnera, że potrawa, którą otrzymał (widniejąca w systemie) nie była tą, którą zamawiał
|
|
|
|
2. Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę wpisując ją w systemie
|
|
|
|
3. Kelner sprawdza w systemie czy jakiś inny klient zamawiał taką samą potrawę
|
2020-12-02 07:47:37 +01:00
|
|
|
|
2020-12-02 07:50:25 +01:00
|
|
|
3.a Istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą
|
|
|
|
1. Kelner podaje potrawę nowemu klientowi i zmienia w statusie potrawę jako "zrealizowana"
|
2020-12-02 07:47:37 +01:00
|
|
|
|
2020-12-02 07:50:25 +01:00
|
|
|
3.b Nie istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą
|
|
|
|
1. Kelner zaznacza w systemie, że istnieje darmowa potrawa dla personelu
|
2020-11-18 11:07:10 +01:00
|
|
|
|
|
|
|
Wymagania specjalne:
|
|
|
|
--------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
|
|
|
|
---------------------------------------------------------------
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kwestie otwarte:
|
|
|
|
----------------
|
|
|
|
|