APO_Restaurant/use-case-4.md

73 lines
2.5 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2020-11-18 11:07:10 +01:00
Use Case 2: Kelner odbiera gotowe zamówienie od kucharza
=====================
2020-12-02 07:45:39 +01:00
**Aktor podstawowy:** Kelner
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
-----------------------------------------------
- Kelner: szybka informacja o gotowych potrawach
- Kucharz: Podaje informacje o gotowym zamówieniu
Warunki wstępne:
----------------
2020-12-02 07:45:39 +01:00
2020-11-25 09:09:06 +01:00
Kelner jest zalogowany w systemie
2020-12-02 07:45:39 +01:00
Kelner korzysta z systemu w celu realizacji zamówień
Kucharz korzysta z systemu w celu realizacji zamówień
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Warunki końcowe:
----------------
2020-12-02 07:45:39 +01:00
2020-11-25 09:09:06 +01:00
Klient dostaje zamówiony posiłek w odpowiednim czasie
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
---------------------------------------
2020-12-02 07:45:39 +01:00
1. Kucharz zmienia status zamówienia, które jest w stanie "W trakcie realizacji" na status "Ukończone"
2. System odpowiednio zmieni status zamówienia, z “W trakcie realizacji” na “Ukończone”
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
------------------------------------
2020-12-02 07:45:39 +01:00
*a. Błąd Systemu
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-12-02 07:45:39 +01:00
1. Kucharz/Kelner restartuje system
2. System wyświetla informacje o postępach restaru (ok. 30 sekund)
2.1 Restart systemu dobiegł końca.
2.2 Wyświetliła się informacja o błędzie restartu. Przechodzimy na komunikacje werbalną.
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-12-02 07:45:39 +01:00
*1a. Błąd wezwania
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-12-02 07:45:39 +01:00
1. Kucharz błędnie zaznacza, że potrawa jest zrobiona
1.1. Kucharz zauważył błąd i zmienił status zamówienia z "gotowe" na "w_toku"
1.2. Kelner wyświetla status potrawy jako "gotowe", podchodzi do miejsca wydawania posiłków i dowiaduje się o błędzie
1.2.1. Kelner zaznacza w systemie błąd i zmienia status potrawy na "w_toku"
2020-11-18 11:07:10 +01:00
2020-12-02 07:45:39 +01:00
*2a. Kelner przynosi złą potrawę. (Inna niż w systemie / błędnie wprowadzona do systemu)
1. Klient powiadamia Kelnera, że potrawa, którą otrzymał (widniejąca w systemie) nie była tą, którą zamawiał
2. Kelner realizuje polisę "Nasz klient nasz Pan" i zamawia nową potrawę wpisując ją w systemie
3. Kelner sprawdza w systemie czy jakiś inny klient zamawiał taką samą potrawę
2020-12-02 07:47:37 +01:00
2020-12-02 07:50:25 +01:00
3.a Istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą
1. Kelner podaje potrawę nowemu klientowi i zmienia w statusie potrawę jako "zrealizowana"
2020-12-02 07:47:37 +01:00
2020-12-02 07:50:25 +01:00
3.b Nie istnieje osoba w systemie z taką samą zamówioną potrawą
1. Kelner zaznacza w systemie, że istnieje darmowa potrawa dla personelu
2020-11-18 11:07:10 +01:00
Wymagania specjalne:
--------------------
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
---------------------------------------------------------------
Kwestie otwarte:
----------------