Projekt_APO_Restauracja/use-case-7.md

78 lines
2.1 KiB
Markdown

Use Case 7: Aktualizacja stanu spiżarni
===
**Aktor Podstawowy:** Pracownik Spiżarni
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
---
- Pracownik Spiżarni:
- wyszukiwać produkty w bazie spiżarni,
- wprowadzać produkty do systemu,
- poprawiać ewentualne błędnie wprowadzone dane.
- Właściciel Restauracji:
- właściwie wprowadzonych produkty, aby wiadomo było,
czy wystarczy składników na zamówione dania oraz
kiedy należy zamówić kolejną dostawę.
Warunki wstępne:
---
- przyszła dostawa,
- Pracownik Spiżarni zalogował się do systemu.
Warunki końcowe:
---
- produkty zostały dodane do stanu spiżarni.
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
---
1. Pracownik Spiżarni inicjuje nową dostawę.
2. Wyszukuje produkt w bazie Spiżarni.
3. Wprowadza ilość produktu.
4. Akceptuje produkt i dodaje go do dostawy.
5. Powtarza punkty 2-4 aż do wprowadzenia wszystkich produktów.
6. Akceptuje dostawę.
7. Produkty z dostawy zostają dodane do Spiżarni.
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
---
*a. System się zaciął.
1. Pracownik Spiżarni resetuje system.
2. Autoryzuje się ponownie.
3. Przywrócony zostaje dotychczasowy stan dostawy.
2a. Danego produktu nie ma w bazie Spiżarni.
1. Pracownik Spiżarni zgłasza brak danego produktu managerowi.
2. Kontynuuje wprowadzanie reszty produktów.
6a. Pracownik Spiżarni wprowadził nieprawidłowy produkt.
1. Usuwa produkt z zamówienia.
2. Wprowadza go ponownie, odwołując się do kroków 2-4.
5-6a. Pracownik Spiżarni zauważył, że wprowadził nieprawidłową ilość produktu.
1. Pracownik Spiżarni zmienia ilość produktu.
Wymagania specjalne:
---
- klawiatura do wprowadzania produktów
- ekran, by można było sprawdzić wprowadzone dane
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
---
- (do kroku 2) wprowadzane produkty muszą znajdować się w bazie Spiżarni,
- (do kroku 3) ilość produktu musi być liczbą naturalną.
Kwestie otwarte:
---
- dodawanie nowych produktów do bazy Spiżarni,
- system powiadamiający o niskiej ilości produktu w Spiżarni.