78 lines
2.1 KiB
Markdown
78 lines
2.1 KiB
Markdown
|
|
Use Case 7: Aktualizacja stanu spiżarni
|
|
===
|
|
|
|
**Aktor Podstawowy:** Pracownik Spiżarni
|
|
|
|
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
|
---
|
|
|
|
- Pracownik Spiżarni:
|
|
- wyszukiwać produkty w bazie spiżarni,
|
|
- wprowadzać produkty do systemu,
|
|
- poprawiać ewentualne błędnie wprowadzone dane.
|
|
|
|
- Właściciel Restauracji:
|
|
- właściwie wprowadzonych produkty, aby wiadomo było,
|
|
czy wystarczy składników na zamówione dania oraz
|
|
kiedy należy zamówić kolejną dostawę.
|
|
|
|
Warunki wstępne:
|
|
---
|
|
|
|
- przyszła dostawa,
|
|
- Pracownik Spiżarni zalogował się do systemu.
|
|
|
|
Warunki końcowe:
|
|
---
|
|
|
|
- produkty zostały dodane do stanu spiżarni.
|
|
|
|
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
|
---
|
|
|
|
1. Pracownik Spiżarni inicjuje nową dostawę.
|
|
2. Wyszukuje produkt w bazie Spiżarni.
|
|
3. Wprowadza ilość produktu.
|
|
4. Akceptuje produkt i dodaje go do dostawy.
|
|
5. Powtarza punkty 2-4 aż do wprowadzenia wszystkich produktów.
|
|
6. Akceptuje dostawę.
|
|
7. Produkty z dostawy zostają dodane do Spiżarni.
|
|
|
|
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
|
---
|
|
|
|
*a. System się zaciął.
|
|
1. Pracownik Spiżarni resetuje system.
|
|
2. Autoryzuje się ponownie.
|
|
3. Przywrócony zostaje dotychczasowy stan dostawy.
|
|
|
|
2a. Danego produktu nie ma w bazie Spiżarni.
|
|
1. Pracownik Spiżarni zgłasza brak danego produktu managerowi.
|
|
2. Kontynuuje wprowadzanie reszty produktów.
|
|
|
|
6a. Pracownik Spiżarni wprowadził nieprawidłowy produkt.
|
|
1. Usuwa produkt z zamówienia.
|
|
2. Wprowadza go ponownie, odwołując się do kroków 2-4.
|
|
|
|
5-6a. Pracownik Spiżarni zauważył, że wprowadził nieprawidłową ilość produktu.
|
|
1. Pracownik Spiżarni zmienia ilość produktu.
|
|
|
|
Wymagania specjalne:
|
|
---
|
|
|
|
- klawiatura do wprowadzania produktów
|
|
- ekran, by można było sprawdzić wprowadzone dane
|
|
|
|
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
|
|
---
|
|
|
|
- (do kroku 2) wprowadzane produkty muszą znajdować się w bazie Spiżarni,
|
|
- (do kroku 3) ilość produktu musi być liczbą naturalną.
|
|
|
|
Kwestie otwarte:
|
|
---
|
|
|
|
- dodawanie nowych produktów do bazy Spiżarni,
|
|
- system powiadamiający o niskiej ilości produktu w Spiżarni.
|