2.7 KiB
2.7 KiB
Use Case 2: Dodawanie potrawy niestandardowej
Aktor podstawowy: Kelner
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
-
Odbiorca1: Kelner
- Chce mieć zapisaną w zamówieniu potrawę niestandardową, która jest zgodna z oczekiwaniami klienta.
-
Odbiorca2: Klient
- Chce zamówić niestandardową potrawę jako część swojego zamówienia.
-
Odbiorca3: Kuchnia
- Chce otrzymać w zamówieniu pełny opis potrawy, aby ją przygotować.
Warunki wstępne:
Kelner i terminal kelnera są gotowi na przyjęcie zamówienia danego klienta.
Warunki końcowe:
Potrawa jest dodana do listy zamówień. Jest traktowana jak każda inna potrawa. Przechowywane są pełne informacje o składnikach potrawy.
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
- Kelner podchodzi do klienta, by przyjąć zamówienie.
- Klient prosi o opcję zamówienia potrawy niestandardowej.
- Klient podaje szczegółowe informacje na temat potrawy - jej składniki i dodatki - a kelner zapisuje te informacje.
- Kelner zatwierdza potrawę.
- Potrawa trafia na listę zamówień. Dostępny jest podgląd szczegółowy potrawy.
- Klient może zamówić kolejną potrawę niestandardową - powtarzane są kroki 2-5.
- Zamówienie jest gotowe, kelner odchodzi od stolika, klient czeka na przygotowanie zamówienia.
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
*a. nazwa rozszerzenia
- krok pierwszy rozszerzenia *a
- krok drugi rozszerzenia *a
3a. Brak podanych składników w spiżarni:
- Kelner informuje klienta o braku składników na potrawę.
- Klient kontynuuje tworzenie niestandardowego zamówienia.
2a. Klient ze względu na brak składników rezygnuje z opcji zamówienia niestandardowej potrawy.
1. Kelner anuluje tworzenie niestandardowej potrawy.
2. Kelner kontynuuje zbieranie informacji na temat innych potraw zamawianych od klienta.
2-4a. Klient zmienia zdanie i prosi kelnera o odrzucenie potrawy niestandardowej w trakcie jej tworzenia:
- Kelner anuluje dodawanie niestandardowej potrawy do menu.
Wymagania specjalne:
-
...
-
...
-
...
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
2a. ...
2b. ...
3a. ...
Kwestie otwarte:
-
...
-
...
-
...