88 lines
2.7 KiB
Markdown
88 lines
2.7 KiB
Markdown
Use Case 2: Dodawanie potrawy niestandardowej
|
|
=====================
|
|
|
|
**Aktor podstawowy: Kelner**
|
|
|
|
|
|
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
|
|
-----------------------------------------------
|
|
|
|
- Odbiorca1: Kelner
|
|
- Chce mieć zapisaną w zamówieniu potrawę niestandardową, która jest zgodna z oczekiwaniami klienta.
|
|
|
|
- Odbiorca2: Klient
|
|
- Chce zamówić niestandardową potrawę jako część swojego zamówienia.
|
|
|
|
- Odbiorca3: Kuchnia
|
|
- Chce otrzymać w zamówieniu pełny opis potrawy, aby ją przygotować.
|
|
|
|
Warunki wstępne:
|
|
----------------
|
|
|
|
Kelner i terminal kelnera są gotowi na przyjęcie zamówienia danego klienta.
|
|
|
|
Warunki końcowe:
|
|
----------------
|
|
|
|
Potrawa jest dodana do listy zamówień. Jest traktowana jak każda inna potrawa. Przechowywane są pełne informacje o składnikach potrawy.
|
|
|
|
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
|
|
---------------------------------------
|
|
|
|
1. Kelner podchodzi do klienta, by przyjąć zamówienie.
|
|
2. Klient prosi o opcję zamówienia potrawy niestandardowej.
|
|
3. Klient podaje szczegółowe informacje na temat potrawy - jej składniki i dodatki - a kelner zapisuje te informacje.
|
|
4. Kelner zatwierdza potrawę.
|
|
5. Potrawa trafia na listę zamówień. Dostępny jest podgląd szczegółowy potrawy.
|
|
6. Klient może zamówić kolejną potrawę niestandardową - powtarzane są kroki 2-5.
|
|
7. Zamówienie jest gotowe, kelner odchodzi od stolika, klient czeka na przygotowanie zamówienia.
|
|
|
|
|
|
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
|
|
------------------------------------
|
|
|
|
*a. nazwa rozszerzenia <!-- rozszerzenie *a może wystąpić w dowolnym kroku -->
|
|
|
|
1. krok pierwszy rozszerzenia *a
|
|
2. krok drugi rozszerzenia *a
|
|
|
|
3a. Brak podanych składników w spiżarni:
|
|
|
|
1. Kelner informuje klienta o braku składników na potrawę.
|
|
2. Klient kontynuuje tworzenie niestandardowego zamówienia.
|
|
|
|
2a. Klient ze względu na brak składników rezygnuje z opcji zamówienia niestandardowej potrawy.
|
|
|
|
1. Kelner anuluje tworzenie niestandardowej potrawy.
|
|
2. Kelner kontynuuje zbieranie informacji na temat innych potraw zamawianych od klienta.
|
|
|
|
|
|
2-4a. Klient zmienia zdanie i prosi kelnera o odrzucenie potrawy niestandardowej w trakcie jej tworzenia:
|
|
1. Kelner anuluje dodawanie niestandardowej potrawy do menu.
|
|
|
|
Wymagania specjalne:
|
|
--------------------
|
|
|
|
- ... <!--np. Interfejs użytkownika musi być dostępny w języku polskim i angielskim. -->
|
|
|
|
- ...
|
|
|
|
- ...
|
|
|
|
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
|
|
---------------------------------------------------------------
|
|
|
|
2a. ...
|
|
|
|
2b. ...
|
|
|
|
3a. ... <!-- np. 3a. Pin składa się z 4 cyfr. -->
|
|
|
|
Kwestie otwarte:
|
|
----------------
|
|
|
|
- ... <!-- np. Czy dopuszczamy autoryzację z wykorzystaniem rozpoznawania twarzy?-->
|
|
|
|
- ...
|
|
|
|
- ... |