Projekt_APO_Restauracja/use-case-2.md
2021-10-27 11:29:13 +02:00

88 lines
2.7 KiB
Markdown

Use Case 2: Dodawanie potrawy niestandardowej
=====================
**Aktor podstawowy: Kelner**
Główni odbiorcy i oczekiwania względem systemu:
-----------------------------------------------
- Odbiorca1: Kelner
- Chce mieć zapisaną w zamówieniu potrawę niestandardową, która jest zgodna z oczekiwaniami klienta.
- Odbiorca2: Klient
- Chce zamówić niestandardową potrawę jako część swojego zamówienia.
- Odbiorca3: Kuchnia
- Chce otrzymać w zamówieniu pełny opis potrawy, aby ją przygotować.
Warunki wstępne:
----------------
Kelner i terminal kelnera są gotowi na przyjęcie zamówienia danego klienta.
Warunki końcowe:
----------------
Potrawa jest dodana do listy zamówień. Jest traktowana jak każda inna potrawa. Przechowywane są pełne informacje o składnikach potrawy.
Scenariusz główny (ścieżka podstawowa):
---------------------------------------
1. Kelner podchodzi do klienta, by przyjąć zamówienie.
2. Klient prosi o opcję zamówienia potrawy niestandardowej.
3. Klient podaje szczegółowe informacje na temat potrawy - jej składniki i dodatki - a kelner zapisuje te informacje.
4. Kelner zatwierdza potrawę.
5. Potrawa trafia na listę zamówień. Dostępny jest podgląd szczegółowy potrawy.
6. Klient może zamówić kolejną potrawę niestandardową - powtarzane są kroki 2-5.
7. Zamówienie jest gotowe, kelner odchodzi od stolika, klient czeka na przygotowanie zamówienia.
Rozszerzenia (ścieżki alternatywne):
------------------------------------
*a. nazwa rozszerzenia <!-- rozszerzenie *a może wystąpić w dowolnym kroku -->
1. krok pierwszy rozszerzenia *a
2. krok drugi rozszerzenia *a
3a. Brak podanych składników w spiżarni:
1. Kelner informuje klienta o braku składników na potrawę.
2. Klient kontynuuje tworzenie niestandardowego zamówienia.
2a. Klient ze względu na brak składników rezygnuje z opcji zamówienia niestandardowej potrawy.
1. Kelner anuluje tworzenie niestandardowej potrawy.
2. Kelner kontynuuje zbieranie informacji na temat innych potraw zamawianych od klienta.
2-4a. Klient zmienia zdanie i prosi kelnera o odrzucenie potrawy niestandardowej w trakcie jej tworzenia:
1. Kelner anuluje dodawanie niestandardowej potrawy do menu.
Wymagania specjalne:
--------------------
- ... <!--np. Interfejs użytkownika musi być dostępny w języku polskim i angielskim. -->
- ...
- ...
Wymagania technologiczne oraz ograniczenia na wprowadzane dane:
---------------------------------------------------------------
2a. ...
2b. ...
3a. ... <!-- np. 3a. Pin składa się z 4 cyfr. -->
Kwestie otwarte:
----------------
- ... <!-- np. Czy dopuszczamy autoryzację z wykorzystaniem rozpoznawania twarzy?-->
- ...
- ...