Projekt_APO_Restauracja/use_cases.md

84 lines
3.7 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2021-10-20 10:47:02 +02:00
Opis skrócony przypadków użycia
===============================
2021-10-20 13:20:49 +02:00
Aktorzy procesu i ich cele
--------------------------
2021-10-23 12:52:55 +02:00
Aktor | Cel
-------------------|------------------------------
Kelner | <ul> <li>zarządzanie zamówieniami</li> <li>dodanie niestandardowej potrawy do zamówienia</li> <li>sprawdzenie możliwości przygotowania potrawy (czy wystarczy na nią składników)</li> <li>śledzenie statusu zamówienia</li> </ul>
2021-10-23 13:03:55 +02:00
Kasjer | <ul> <li>podgląd kosztu zamówienia i przyjęcie płatności</li> </ul>
2021-10-23 12:52:55 +02:00
Kucharz | <ul> <li>przyjmowanie i wydawanie zamówień</li> <li>wgląd w zamówienia</li> </ul>
Pracownik Spiżarni | <ul> <li>aktualizacja stanu spiżarni</li> </ul>
Słownik
-------
2021-10-23 12:52:55 +02:00
Hasło |Opis
-----------------------|-----------------------------
Kasa | Terminal przyjmujący zapłaty.
TK | Terminal Kelnera.
Kuchnia | Terminal w kuchni.
Spiżarnia | Terminal w spiżarni.
Zamówienie | Lista potraw zamówionych przez klienta
Potrawa | Danie z konkretną listą składników oraz dostępnymi dodatkami.
Potrawa Niestandardowa | Potrawa ze zmodyfikowanymi składnikami.
Dodatek | Coś, co możesz dodać do potrawy.
2021-10-20 11:31:01 +02:00
Przypadki użycia
----------------
### Use case 1: Zarządzanie zamówieniami
2021-10-26 11:54:41 +02:00
Klient wymienia potrawy, jakie pragnie zamówić z
menu restauracji. Kelner, korzystając z TK, tworzy
nowe zamówienie i dodaje do niego potrawy wymienione
przez klienta. Po złożeniu zamówienia, kelner może
(na życzenie klienta) dodawać nowe potrawy oraz
modyfikować lub usuwać wybrane isniejące w zamówieniu
potrawy. Nowe potrawy można dodawać do momentu zapłaty
za zamówienie. Usuwać lub modyfikować daną potrawę
z zamówienia można do momentu, aż nie rozpocznie
się przyrządzanie tej konkretnej potrawy w kuchni.
Potrawy zawarte w zamówieniu są serwowane. Po posiłku
klient płaci za potrawy, jakie znajdują się w zamówieniu
i opuszcza restaurację.
### Use case 2: Dodanie potrawy niestandardowej
2021-10-26 11:54:41 +02:00
Klient opisuje niestandardową potrawę, jaką chce
zamówić. Po kolei podaje składniki i dodatki, z
2021-10-26 11:54:41 +02:00
jakich chce, aby ta potrawa się składała. Kelner
za pomocą TK tworzy potrawę niestandardową i
dodaje do niej wszystkie składniki i dodatki które,
wymienił klient. Koszt potrawy jest określony na
2021-10-26 11:54:41 +02:00
podstawie składników i dodatków, z jakich ta potrawa
się składa. Kelner zatwierdza dodanie potrawy
2021-10-26 10:46:35 +02:00
niestandardowej i staje się ona częścią zamówienia.
### Use case 3: Sprawdzanie możliwości przygotowania potrawy
2021-10-26 11:54:41 +02:00
Kelner przyjmuje zamówienie od klienta. W TK przy każdej potrawie kelner ma informacje na temat dostępności składników
potrawy. Kelner zapisuje tylko dania, które są dostępne (mają wszystkie potrzebne składniki w spiżarni) i tylko je
przekazuje do kuchni.
2021-10-26 10:46:35 +02:00
### Use case 4: Śledzenie statusu zamówienia
2021-10-26 11:54:41 +02:00
Kelner przez cały proces obsługi klienta może sprawdzić stan jego zamówienia w TK. Zamówienia mają swoje stany,
które opisują, jaki jest etap realizacji zamówienia klienta. Po przyjęciu zamówienia i przekazaniu go do kuchni
TK wyświetla informacje o zrealizowaniu danego zamówienia. Kelner może odebrać gotowe zamówienie z kuchni
2021-10-26 12:21:41 +02:00
i zanieść je klientowi.
### Use case 5: Przyjmowanie i wydawanie zamówień
Kucharz zaczyna przygotowywać zamówienie. Zmienia jego status na 'przyjęte' poprzez terminal w kuchni.
Kucharz kończy przygotowywać zamówienie. Zmienia jego status na 'gotowe', tym samym wydając zamówienie.
### Use case 6: Wgląd w zamówienia
Kucharz ma na terminalu w kuchni listę zamówień. Klikając w dowolny jej element, może zapoznać się ze składem
danego zamówienia - t.j. listą potraw.